Χ. Σταρκ: Μήνυμα αφύπνισης η κρίση

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010 14:05
UPD:15:01
A- A A+

Η κρίση την οποία βιώνει σήμερα η ευρωζώνη είναι σοβαρή και θα πρέπει να λειτουργήσει ως μέσο αφύπνισης των ευρωπαίων πολιτικών, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Χουέργκεν Σταρκ, στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

«Βρισκόμαστε σε μια σοβαρή κρίση», τόνισε. «Θεωρώ πως η τρέχουσα κατάσταση είναι ένα μήνυμα αφύπνισης προς όλους τους πολιτικούς της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ξανασκεφτούν τη θέση τους και να ευθυγραμμίσουν περισσότερο τις εθνικές πολιτικές με τους όρους της νομισματικής ένωσης».

«Βρισκόμαστε σε μια σοβαρή κρίση», τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Σταρκ ανέφερε, μάλιστα, ότι σκοπεύει να προτείνει τη σύσταση ενός ανεξάρτητου σώματος, το οποίο θα επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης και θα επιβάλλει κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται στους κανονισμούς.

«Χρειάζεται μεγαλύτερος αυτοματισμός. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το πρόβλημα ότι οι πιθανοί παραβάτες δικάζουν τους παραβάτες και είναι προφανές που οδηγεί αυτό», τόνισε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.

Εντωμεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει μέτρα για την καλύτερη πρόληψη και αποτροπή δημοσιονομικών κρίσεων στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της, λίγες ώρες πριν τη σύγκληση του Eurogroup στις Βρυξέλες.

«Εκτιμούμε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αρκεί για την αποτροπή δημοσιονομικών κρίσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως σημείωσε, προς την κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητοι τρεις άξονες: η καλύτερη πρόληψη των δημοσιονομικών κρίσεων, η καλύτερη εποπτεία και συντονισμός και η δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου για την υπέρβαση των κρίσεων στην Ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε πάντως να επιβεβαιώσει εάν η Γερμανία θα ζητήσει να αποτελέσει συνταγματική πρόβλεψη στα κράτη μέλη της ευρωζώνης η ύπαρξη ανωτάτου ορίου για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, όπως αποφάσισε να πράξει προ έτους το Βερολίνο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν απόψε στις Βρυξέλες με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης εμπιστοσύνης που συνεχίζει να ταλανίζει τη ζώνη του ευρώ, παρά την πρόσφατη υιοθέτηση μηχανισμού στήριξης συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.

Επίσης, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υπό την προεδρία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ με αντικείμενο την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς