Οι «Ηνωμένες Πολιτείες» της Ευρώπης

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 12:32
UPD:12:34

Στο μέλλον, τόσο οι κρατικοί προϋπολογισμοί όσο και οι αυξήσεις ή μειώσεις φόρων θα χρειάζονται τη βούλα των Βρυξελλών. Εάν μία χώρα θέλει να αυξήσει τους μισθούς ή τις συντάξεις των εκπαιδευτικών, για παράδειγμα, θα πρέπει να ζητήσει πρώτα την άδεια της Κομισιόν.

A- A A+

Το πακέτο διάσωσης ύψους 750 δισ. που εξήγγειλε η ΕΕ των 27 στις 9 Μαΐου θυμίζει τη στρατηγική που είχαν εφαρμόσει οι ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια για τη διάσωση των τραπεζών, σημειώνει στο χθεσινό της φύλλο η εσθονική εφημερίδα «Eesti Päevaleht».

Ο όρος του πακέτου που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει κρατικά χρεόγραφα, το οποίο αποτελεί ένα πρωτοφανές βήμα. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι το 2010 η Ευρώπη καταφεύγει περίπου στην ίδια λύση που εφάρμοσαν οι Αμερικανοί πριν από δύο χρόνια.

Όπως και να ΅χει, πάντως, μπήκαν τα θεμέλια για μια βαθύτερη οικονομική ενοποίηση, εκτιμά η εφημερίδα. Οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη μπορούν πλέον –ευκολότερα από ποτέ– να «χώνουν τη μύτη τους» στις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις των κρατών μελών. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στις 9 Μαΐου έχουν εφάπαξ χαρακτήρα, ωστόσο, θα πρέπει ξεκινώντας από τώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα για κατάρτιση ενός νέου πολιτικού πλαισίου σύμφωνα με τις νέες συνθήκες. Στο μέλλον, τόσο οι κρατικοί προϋπολογισμοί όσο και οι αυξήσεις ή μειώσεις φόρων θα χρειάζονται τη βούλα των Βρυξελλών. Εάν μία χώρα θέλει να αυξήσει τους μισθούς ή τις συντάξεις των εκπαιδευτικών, για παράδειγμα, θα πρέπει να ζητήσει πρώτα την άδεια της Κομισιόν. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις θα ελέγχονται στενότερα.

Το τέλος του κοινωνικού κράτους

Οποιοδήποτε κράτος δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς δεν θα έχει λόγο στα ευρωπαϊκά ζητήματα, επισημαίνει η «Eesti Päevaleht». Αυτή τη στιγμή, τα μόνα κράτη που πληρούν τα κριτήρια του ευρώ είναι η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και η Φιλανδία –θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τρεις «νάνους» να διοικούν την Ευρώπη. «Προς το παρόν, πάντως, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε σχετικά με τους νέους κανονισμούς –και αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε το ακριβές σχήμα που θα πάρει η πολιτική πραγματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η ανάγκη σύστασης πολιτικών μηχανισμών για την αξιολόγηση της κατάστασης των κρατών μελών από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα γίνεται ολοένα πιο επιτακτική. Χωρίς αυτούς, η ευρωζώνη δεν έχει μέλλον, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν τα χρήματα να χρηματοδοτήσουν όσα έχουν υποσχεθεί στο λαό τους, όπως αποδοχές και συντάξεις, επιδοτήσεις και χρηματιστήρια. Η κατάσταση χρίζει ιδιαίτερης προσοχής, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, αν και ανάλογοι περιορισμοί πρόκειται να επιβληθούν και στα υπόλοιπα κράτη, όπως η Εσθονία και η Φιλανδία. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη βρίσκεται σε μηδενικά επίπεδα. Η Ασία, χάρη στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, αποπληρώνει τα χρέη της –ενώ η Ευρώπη όχι. Η αλήθεια είναι ότι το κοινωνικό κράτος όπως το γνωρίζουμε φτάνει στο τέλος του, καταλήγει η «Eesti Päevaleht».

Προτεινόμενα για εσάς