Προωθείται κοινωνικό πακέτο «χαμηλού κόστους»

Συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων
Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010 10:28
UPD:10:32

Το κοινωνικό πακέτο «χαμηλού κόστους» που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και οι αλλαγές στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, η διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ και η ανεργία ήταν τα αντικείμενα της σύσκεψης που συγκάλεσε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου.

A- A A+

Κοινωνικό πακέτο «χαμηλού κόστους» προωθεί, εν όψει ΔΕΘ, η κυβέρνηση, η οποία άρχισε χθες σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της χώρας με στόχο να ενημερωθούν οι υπουργοί για τα προβλήματα, όπως τίθενται από τους φορείς, και εν συνεχεία να τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού.

Όπως γράφει σήμερα η «Ν», κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που είχε συγκαλέσει στο ΥΠΟΙΚ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε το προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι δεν θα εκπληρωθεί η επιταγή του μνημονίου για αναβάθμιση της ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Το κοινωνικό πακέτο «χαμηλού κόστους» που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και οι αλλαγές στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, η διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ και η ανεργία ήταν τα αντικείμενα της σύσκεψης που συγκάλεσε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Στη σύσκεψη μετείχαν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών οι υπουργοί Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Παιδείας, ¶ννα Διαμαντοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, αλλά και το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

ΓΣΕΕ: Εξηγήσεις για το μνημόνιο

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε εξηγήσεις για τις σκληρές αλλαγές που απαιτεί το μνημόνιο στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα και ειδικά σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες πρακτικά καταργούνται, ενώ ισχυροποιούνται υπερβολικά οι συμβάσεις μεταξύ εργαζόμενου εργοδότη.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι αυτή η υπερβολική ενίσχυση των επιχειρηματικών συμβάσεων εργασίας δεν θα συμβεί. «Οι κλαδικές συμβάσεις θα συνεχίσουν να υπερισχύσουν των επιχειρησιακών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ωστόσο από το προεδρείο της ΓΣΕΕ για το ενδεχόμενο εφαρμογής αναπτυξιακών μέτρων κατά της ανεργίας, επανέλαβε ότι τα περιθώρια της κυβέρνησης για αναπτυξιακές ενισχύσεις είναι περιορισμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι στη διαδικασία της διεύρυνσης του ΦΠΑ με τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών που βρίσκονται σήμερα στο συντελεστή του 11%, στο 23% θα υπάρξει μέριμνα για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Θα επιχειρήσει δηλαδή τα προϊόντα που θα μεταταγούν στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ να μην αφορούν στο σύνολό τους προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης.

Λ. Κατσέλη: Αναφορά στον αναπτυξιακό

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, αναφέρθηκε συνοπτικά στις βασικές πτυχές του νέου αναπτυξιακού νόμου, επικρίνοντας μάλιστα τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ για το γεγονός ότι στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, δεν απέστειλαν στο υπουργείο τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι μέσω της πρωτοβουλίας αυτής θα «κινητοποιηθούν» κεφάλαια ύψους άνω των 9 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ΜΜΕ.

Ειδικότερα σημείωσε ότι με μια σειρά στοχευμένων προγραμμάτων που θα προκηρυχθούν στο επόμενο διάστημα, θα ενισχυθούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα διασφαλιστούν ανάλογες θέσεις απασχόλησης. Εξηγώντας τη σπουδαιότητα του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης των ΜΜΕ, κάλεσε τη ΓΣΕΕ να συνυπογράψει και το Συμβόλαιο Στήριξης των ΜΜΕ που υπεγράφη στις 19 Ιουλίου από το ΥΠΟΙΑΝ και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

Η κα Κατσέλη, τόνισε ότι με την πρωτοβουλία αυτή επιβεβαιώνεται η έμπρακτη στήριξη των ΜΜΕ, οι οποίες απασχολούν το 87% του εργατικού δυναμικού.

Τέλος, η υπουργός, παρότρυνε τη ΓΣΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για δημιουργία ενός διευρυμένου καταναλωτικού κινήματος, που θα «εποπτεύει» με τη λειτουργία του, τόσο τον τομέα των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών.

Προτεινόμενα για εσάς