Θετικό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του spread
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 12:55
UPD:14:06
A- A A+

Περαιτέρω συρρίκνωση παρουσιάζει σήμερα η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού μετά την επιτυχημένη έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου την Τρίτη.

Στις 12:46 (ώρα Ελλάδος), το spread του 10ετούς υποχωρούσε στις 685 μονάδες βάσης, μειωμένο κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με χθες. Νωρίτερα, είχε βρεθεί στις 683 μονάδες βάσης, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Ιουνίου.

«Η Ελλάδα προσφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη, αλλά έχει τη στήριξη από την προστασία του ευρώ και την πιθανή παράταση των όρων αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ», δήλωσε ο Marc Ostwarld, υπεύθυνος στρατηγικής ομολόγων στην Monument Securities.

H επιτυχία της χθεσινής έκδοσης ΕΓΔ και οι προσδοκίες ότι θα παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το ΔΝΤ έχουν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση του spread τις τελευταίες μέρες.

Η χθεσινή δημοπρασία ελληνικών εντόκων εξάμηνης διάρκειας ήταν η πρώτη αφότου η κυβέρνηση παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, που προβλέπει συρρίκνωση του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

«Μέσω της πώλησης εντόκων γραμματίων, η Ελλάδα κρατάει ανοικτή την αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει να χάσει επενδυτές, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει φθηνότερη χρηματοδότηση έναντι των δανείων από το πακέτο οικονομικής βοήθειας ΔΝΤ-Ε.Ε.», επισημαίνει ο Πίτερ Τσάτγουελ, στρατηγικός αναλυτής στην Credit Agricole.

FT: Πρωταγωνιστές στην ευρωζώνη τα ελληνικά ομόλογα

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times επισημαίνουν ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν αναδειχθεί σε πρωταγωνιστές της ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο, καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος αποδίδουν τη βελτίωση που σημειώνεται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων στα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία, στην υπόσχεση της Κίνας ότι θα προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων και στις προσδοκίες για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η εμπιστοσύνη ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της οικονομίας αυξάνεται, αναφέρουν οι FT, προσθέτοντας ότι η ελληνική αγορά ομολόγων είχε το προηγούμενο τρίμηνο την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη.

Οι τιμές των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 10% από τις 30 Ιουνίου, ενώ τα επιτόκια τους μειώθηκαν κατά 13%. Η συνολική απόδοση των ελληνικών ομολόγων από τις 30 Ιουνίου έφθασε το 8%, ενώ το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από τις 24 Σεπτεμβρίου κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες στο 8,94%.

«Η Ελλάδα εξέπληξε τους επενδυτές, χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία. Επίσης, βοήθησαν η δήλωση της Κίνας ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα και του ΔΝΤ για την παράταση της εξόφλησης του δανείου», επισημαίνει ο Gary Jenkins, επικεφαλής της Διεύθυνσης Σταθερού Εισοδήματος της Evolution Securities.

Προτεινόμενα για εσάς