G20: Tάχθηκαν ομόφωνα κατά των τεχνητών υποτιμήσεων

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010 13:13
UPD:13:34
A- A A+

Σε συμφωνία να περιορίσουν τις ανισορροπίες των εξωτερικών ισοζυγίων και να απόσχουν από επεμβάσεις για την υποτίμηση των νομισμάτων τους, κατέληξαν μετά από διήμερες συνομιλίες στη Ν. Κορέα οι υπουργοί Οικονομικών του G20.

Οι χώρες μέλη του G20 θα λάβουν μέτρα για τον περιορισμό των ανισορροπιών και τη διατήρηση των ισοζυγίων τους σε ανεκτά επίπεδα, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες απηύθυναν έκκληση για ένα συστήματα ισοτιμιών -οι οποίες θα καθορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους νόμους της αγοράς- και για αντίσταση σε όλες τις μορφές προστατευτισμού.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά κατά τρόπο εύθραυστο και άνισο. Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία και χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι μη συντονισμένες κινήσεις θα οδηγήσουν στα χειρότερα των αποτελεσμάτων. Η συνεργασία μας είναι ουσιαστικής σημασίας», επισημαίνουν οι «20» μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης της συνόδου κορυφής του G20, που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου στη Σεούλ.

Οι αναδυόμενες χώρες θα πρέπει να αφήσουν τα νομίσματά τους να διαμορφώνονται ελεύθερα και να ενισχύσουν την εσωτερική ζήτησή τους, δήλωσε ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, μετά το πέρας της συνόδου.

Τόνισε ακόμα ότι είναι απαραίτητη μια σταδιακή διαμόρφωση των ισοτιμιών των νομισμάτων των κυριότερων χωρών με ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα και χωρίς να κατονομάζει την Κίνα, εκτίμησε πως οι οικονομίες αυτές πρέπει να απομακρυνθούν «από μία εξάρτηση από τις εξαγωγές και να ενισχύσουν την εσωτερική ζήτησή τους».

Ο Γκάιτνερ τάχθηκε επίσης υπέρ μιας πολιτικής «ισχυρού δολαρίου», παραδεχόμενος πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη στο θέμα των ισοτιμιών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς