Εν μέσω διενέξεων για τις νομισματικές ισοτιμίες και τις ανισορροπίες στις παγκόσμιες συναλλαγές ξεκινά σήμερα η διήμερη σύνοδος κορυφής του G20 στη Σεούλ, η πέμπτη κατά σειρά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι κρατά χαμηλά την ισοτιμία του νομίσματός του, του γουαν, για να εξασφαλίσει στους εξαγωγείς την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους σε βάρος των αμερικανικών, εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη. Το Πεκίνο, ωστόσο, απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.
Επιστολή Ομπάμα στους G20
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε την Τετάρτη στη Σεούλ για τη σύνοδο κορυφής. Σε επιστολή του προς τους ηγέτες της G20, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters, υπογραμμίζει πως μια ισχυρή οικονομία είναι η σημαντικότερη συμβολή που μπορούν να έχουν οι ΗΠΑ στην παγκόσμια ανάκαμψη.
Kάλεσε ακόμη τους ομολόγους του πράξουν αυτό που τους αναλογεί προκειμένου να μειώσουν τις ανισότητες ανάμεσα στις εξαγωγικές δυνάμεις και τις υπερχρεωμένες χώρες που κάνουν εισαγωγές.
«Καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να πετύχει τον κοινό μας στόχο για μια ισχυρή βιώσιμη και ισορροπημένη ανάκαμψη», επεσήμανε στην επιστολή του ο Ομπάμα.
Λαγκάρντ: Προτεραιότητα της Γαλλίας η μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος
Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την Τετάρτη την εκτίμηση ότι ο «πόλεμος των νομισμάτων» δεν πρόκειται να λυθεί στο πλαίσιο της συνόδου, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ζήτημα υπερβολικά περίπλοκο για να επιλυθεί στη διάρκεια μίας και μόνο συνόδου.
Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Classique, η Γαλλίδα υπουργός υπενθύμισε ότι η μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Γαλλίας, η οποία αναλαμβάνει το Σάββατο την προεδρία του G20 για ένα χρόνο.
Υπογράμμισε επίσης ότι ένας από τους στόχους της γαλλικής προεδρίας είναι το ζήτημα της διεθνούς διακυβέρνησης: «Αυτό θα είναι το στοίχημα για το 2011, να αποδείξουμε ότι το G20 είναι αξιόπιστο και αποτελεσματικό, ότι έχει διάρκεια».
Ένταση στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις
Μεγάλη ένταση επικράτησε σε μια από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές.
Οι αντιπροσωπείες που προετοίμαζαν το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά το τέλος της διήμερης συνόδου διαφώνησαν πλήρως σε ζητήματα όπως οι νομισματικές ισοτιμίες.
Ο Κιμ Γιούν Κιούνγκ, εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης αντιπροσωπείας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αναγκαστήκαμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή διότι ο διάλογος ήταν τόσο έντονος που νοιώθαμε ότι υπήρχε πολλή ζέστη» στην αίθουσα.
Σύμφωνα με τον Κιμ, πολλά σημεία του τελικού ανακοινωθέντος αφέθηκαν κενά, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για το περιεχόμενο και το ύφος τους.
Σημειώνεται πως η ομάδα των 20 αντιπροσωπεύει τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, το 90% της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης και τα 4/5 του παγκόσμιου εμπορίου.