G20: Σύνοδος κορυφής με φόντο τον «πόλεμο των ισοτιμιών»

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 18:15
UPD:18:46
A- A A+

Θυελλώδης αναμένεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του G20 στη Σεούλ, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σήμερα, με στόχο την εξάλειψη των ανισορροπιών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και φόντο τον «πόλεμο των ισοτιμιών» που φέρνει τις ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα.

Οι ΗΠΑ δέχονται έντονες επικρίσεις, μετά την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να προβεί σε «τονωτικές ενέσεις» ύψους 600 δισ. δολ. για την ενδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας κάνοντας λιγότερο ανταγωνιστικά τα προϊόντα, κυρίως της Κίνας και της Γερμανίας.

Η σύνοδος ξεκίνησε με δείπνο εργασίας στο οποίο συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος Χου Τζιντάο, Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε ο νοτιοκορεάτης ομόλογός τους Λι Μιούνγκ-Μπακ.

Αύριο θα φτάσει στη Σεούλ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εκπροσωπείται από την υπουργό Οικονομικών της χώρας Κριστίν Λαγκάρντ.

Πριν από την έναρξη της συνόδου, πολλοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ομπάμα και Χου, είχαν διμερείς συναντήσεις.

Περίπου 50.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός στη Σεούλ για την προστασία των ξένων αντιπροσωπειών, όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 3.000 ανθρώπων.

Προτεινόμενα για εσάς