Έκκληση να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να συνεργαστούν για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη απηύθυνε στους ηγέτες του G20 ο Αμερικανός πρόεδρος πριν την έναρξη, σήμερα, της διήμερης συνόδου στη Σεούλ εν μέσω διενέξεων για τις νομισματικές ισοτιμίες και τις ανισορροπίες στις παγκόσμιες συναλλαγές.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως περιμένει από τη σύνοδο της G20 να καθορίσει τους μηχανισμούς που θα δημιουργήσουν μια σταθερή και ευρείας βάσης παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Υπερασπιζόμενος τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επισήμανε πως τα άλλα μέλη της Ομάδας των 20 έχουν κατανοήσει ότι η οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σημαντική για την ευρύτερη παγκόσμια ανάπτυξη.
«Πιστεύω πως το κοινό ανακοινωθέν (της συνόδου) θα είναι η αρχή της εφαρμογής μηχανισμών που θα μας βοηθήσουν να ενθαρρύνουμε και να θέσουμε σε τροχιά μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία πρόσθεσε: «το σημαντικότερο πράγμα για να αντιμετωπίσουμε το χρέος και τα ελλείμματά μας είναι η ανάπτυξη».
Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας
Στο επίκεντρο της συνόδου αναμένεται να βρεθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι κρατά χαμηλά την ισοτιμία του νομίσματός του, του γουαν, για να εξασφαλίσει στους εξαγωγείς την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους σε βάρος των αμερικανικών, εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη. Το Πεκίνο, ωστόσο, απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.
Παράλληλα, ΗΠΑ και Νότια Κορέα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο θέμα της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια.
«Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιλυθούν επιμέρους θέματα και ζητήσαμε από τους υπουργούς Εμπορίου (των δύο χωρών) να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνγκ-μπακ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Παράλληλα, ο Λι δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελών του G20 για το θέμα της μείωσης των υφιστάμενων ανισορροπιών μεταξύ των ισοζυγίων.
«Υπήρξε κάποια μικρή πρόοδος μέχρι τώρα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά στις απόψεις μεταξύ αρκετών κρατών», δήλωσε ο Λι, στη διάρκεια σύσκεψης αξιωματούχων των κρατών- μελών του G20, που γίνεται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, απέρριψε τις αιτιάσεις που εκφράζουν άλλες χώρες, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Άλαν Γκρίνσπαν, ότι η Αμερική επιδιώκει την υποτίμηση του δολαρίου.
Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου του κ. Γκρίνσπαν στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό CNBC ότι «οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν ποτέ αυτό» και πρόσθεσε ότι «δεν θα επιδιώξουμε ποτέ να εξασθενήσουμε το νόμισμά μας ως μέσο για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας μας».