Στη διατήρηση του προσωπικού τους προσανατολίζεται η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (οκτώ στις δέκα ή 77,5%) του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς -αντί να προβούν σε απολύσεις- προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημίες που υφίστανται λόγω κρίσης, μέσω μείωσης των λειτουργικών δαπανών. Ωστόσο, ένα ποσοστό 14,4%, που αντιστοιχεί σε περίπου 1.600 επιχειρήσεις, εξετάζει το ενδεχόμενο απολύσεων στο επόμενο διάστημα, ενώ περί τις 1.200 έχουν ήδη προχωρήσει σε ελαστικοποίηση των όρων εργασίας. Την ίδια ώρα, υπάρχει και ένα ποσοστό επιχειρηματιών, της τάξης του 7,7%, που σκέφτεται να κάνει προσλήψεις.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρία Interview, στο διάστημα 29 Απριλίου-4 Μαΐου 2009, σε δείγμα 705 επιχειρήσεων- μελών του ΒΕΘ. Οι επιχειρήσεις του δείγματος απασχολούν -μέσο όρο- 6,5 εργαζόμενους, ενώ το 44% των επιχειρηματιών δήλωσαν αυτοαπασχολούμενοι.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας:
Ποσοστό 77% όσων δήλωσαν ότι σκέφτονται να απολύσουν προσωπικό, απέδωσαν την πρόθεσή τους στην πτώση του τζίρου τους, ενώ το 12,8% στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Το 62,9% του συνόλου των ερωτηθέντων, ανεξάρτητα από το αν σήμερα απασχολούν προσωπικό, δήλωσαν ότι θα προχωρούσαν σε προσλήψεις, αν αυτό έφερνε αύξηση τζίρου και παραγγελιών.
Ερωτηθέντες τι κάνουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση, οι επιχειρηματίες απάντησαν (δυνατότητα δύο απαντήσεων) σε ποσοστό 55% ότι περιορίζουν λειτουργικές δαπάνες, 20% ότι προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας, 10% σε μείωση ωρών εργασίας/μισθών, 15% σε επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών με προμηθευτές, 14% σε αναστολή επενδύσεων, 8% σε δημιουργία νέων προϊόντων και το 17% σε αναζήτηση νέων αγορών. Το 31% των επιχειρηματιών δήλωσε πως αναγκάστηκε να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να διατηρήσει θέσεις εργασίας ή να πληρώσει τη μισθοδοσία.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Σωτήρης Μαγόπουλος επισήμανε ότι αποδεικνύεται πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν τους εργαζομένους τους, αλλά και την απασχόληση και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία που δείχνουν ότι η Πολιτεία πρέπει να σταθεί ακόμη περισσότερο στα προβλήματα του κλάδου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ