Economist: Βαδίζοντας προς το τέλος της συνταξιοδότησης

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009 15:16
A- A A+

Δύο είναι οι βασικές δημογραφικές τάσεις που σηματοδοτούν τη σημερινή εποχή, σύμφωνα με τον Economist: οι γυναίκες στα πλούσια κράτη δεν κάνουν πλέον αρκετά παιδιά για να διατηρήσουν σταθερούς τους πληθυσμούς και τα μέλη της γενιάς του «baby boom» έχουν αρχίσει να βγαίνουν στη σύνταξη.

Το 1950, σε κάθε πολίτη των χωρών του ΟΑΣΑ αντιστοιχούσαν επτά πολίτες ηλικίας 20-64, ενώ σήμερα, η αναλογία είναι ένας προς τέσσερις και αναμένεται να εξελιχθεί σε ένας προς δύο έως το 2050. Η τάση αυτή θα αποδειχθεί καταστροφική για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται σήμερα στα αναπτυσσόμενα κράτη.

Παρότι μπορεί κανείς να υποθέσει η ψαλίδα αμβλύνεται χάρη στην εισροή μεταναστών στις πλούσιες χώρες, η γήρανση του πληθυσμού συντελείται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που η ροή μεταναστών θα έπρεπε να πολλαπλασιαστεί για να καλύψει τα κενά –γεγονός πρακτικά αδύνατο δεδομένων των πολιτικών περιορισμών.

Η τάση αυτή θα αναγκάσει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα –κάτι που έχει ήδη αρχίσει να δρομολογείται. Σε πολλές θέσεις εργασίας, οι μεσήλικες έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικοί και έχουν αρχίσει να είναι και πάλι περιζήτητοι –μια τάση που έρχεται να βάλει ένα τέλος στον «ρατσισμό» εις βάρος των μεσηλίκων στην αγορά εργασίας. Σε χώρες όπως η Ιαπωνία που οι συντάξεις είναι ισχνές, πολλοί συνεχίζουν να εργάζονται και κατά την όγδοη δεκαετία της ζωής τους, έστω και αν αυτό σημαίνει αλλαγή επαγγέλματος.

Όσον αφορά στην επιθυμία των ίδιων των εργαζομένων, πρόσφατη δημοσκόπηση των Financial Times/Harris υποδεικνύει ότι στην πλειονότητά τους οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Ιταλοί είναι διατεθειμένοι να εργαστούν περισσότερο με αντάλλαγμα μια μεγαλύτερη σύνταξη.

Αυτό μοιάζει απόλυτα λογικό: εάν η εργασία δεν είναι «βαριά», πολλοί αποκομίζουν σωματικά και πνευματικά οφέλη από το να έχουν κάτι να ασχολούνται και να έχουν λόγο να βγουν από το σπίτι. Δεν είναι λίγοι οι baby boomers που δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν με τίποτα να αποσυρθούν ξαφνικά λόγω συνταξιοδότησης, αλλά αντ’ αυτού, θα προτιμούσαν να εργάζονται λιγότερες ώρες.

Προτεινόμενα για εσάς