Γιατί τα ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν θα απογειωθούν ποτέ

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009 15:35
A- A A+

Κυκλοφοριακά παρά τεχνικά είναι τα εμπόδια που κρατούν τους οδηγούς στο έδαφος, υποστηρίζει ο Economist. Οι οδηγοί που φιλοδοξούν να κατακτήσουν τους ουρανούς δεν θα δουν για πολλά χρόνια ακόμη το όνειρό τους να πραγματοποιείται εξαιτίας ανυπέρβλητων λειτουργικών δυσχερειών.

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες και αναρίθμητες αποτυχίες, η Terrafugia ήταν η πρώτη εταιρεία που αξιοποίησε τις τεχνολογικές προόδους για να κατασκευάσει το Transition –ένα διθέσιο όχημα με φτερά που διπλώνουν με το άγγιγμα ενός κουμπιού και τέσσερις τροχούς.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο της Terrafugia –η οποία ιδρύθηκε το 2006 από μηχανικούς του MIT– τροφοδοτείται με κανονική βενζίνη και μπορεί να ανεφοδιαστεί σε οποιοδήποτε βενζινάδικο. Η εταιρεία ευελπιστεί να κυκλοφορήσει το επίτευγμά της στην αγορά το 2011 και υπολογίζει την τιμή του στα 194.000 δολάρια.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει το Transition είναι η άδεια κυκλοφορίας στους δημόσιους δρόμους εξαιτίας της ιδιαίτερα αυστηρής νομοθεσίας. Οι υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας σημαίνουν επιπλέον βάρος για το ιπτάμενο όχημα, το οποίο μπορεί να μεταφέρει επιβάτες και αποσκευές συνολικού βάρους 195 κιλών. Αυτό σημαίνει, ότι το επιτρεπόμενο όριο θα μειωθεί ακόμη περισσότερο εάν χρειαστεί να «θωρακιστεί» επιπλέον το Transition.

Ωστόσο, τέσσερις λόγοι καθιστούν την ιπτάμενη οδήγηση όνειρο απατηλό, σύμφωνα με τον Economist.

Πρώτον, οχήματα όπως το Transition απευθύνονται αποκλειστικά σε διπλωματούχους πιλότους και δεν μπορούν να οδηγηθούν από τον καθέναν.

Δεύτερον, οι άδειες θα εκδίδονται χωρίς ειδικότητα πτήσεως με όργανα, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιλότοι θα είναι αναγκασμένοι να πετούν μόνο στη διάρκεια της ημέρας, με καλό καιρό και χωρίς κίνηση σε υψόμετρο έως τα 10.000 πόδια.

Τρίτον, η κυκλοφοριακή συμφόρεση στον αέρα θα είναι πολύ μεγάλη. Ήδη το υφιστάμενο σύστημα των ραντάρ εδάφους έχει κορεστεί από τη σημερινή εναέρια κυκλοφορία.

Τέλος, δεδομένου ότι το ιπτάμενο αυτοκίνητο αποτελεί έναν συμβιβασμό μεταξύ αεροσκάφους και αυτοκινήτου, δεν μπορεί να είναι εξίσου καλό σε κανένα από τα δύο επίπεδα. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες ενδεχομένως να προκαλούν σοβαρά προβλήματα –τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος

Προτεινόμενα για εσάς