Προτεραιότητα της Κίνας είναι η διεθνής επέκταση των δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών της και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται έμπειρα διευθυντικά στελέχη υψηλής εξειδίκευσης -τα οποία «δανείζεται» από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την ανάγκη για marketing, εδραίωση της επωνυμίας και παγκοσμιοποίηση», επισημαίνει ο Ρόναλντ Ράφενσπεργερ, διευθυντής marketing στην Huawei Technologies HWT.UL και ένα από τα «εισαγόμενα» στελέχη που έχουν θέσει την τεχνογνωσία τους στην υπηρεσία της κινεζικής ανάπτυξης.
Η τεχνογνωσία αυτή γίνεται ολοένα πιο απαραίτητη στην ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα υποχώρησαν κατά 17,9% το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι κινεζικές εξαγορές στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν ισχυρές πολιτικές αντιστάσεις.
Η δυναμική της κινεζικής οικονομίας έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια ισχυρό πόλο έλξης για τους υψηλόβαθμους Κινέζους που ζουν στο εξωτερικό. Ο λόγος, όμως, που οδηγεί στην Ανατολή και μη Κινέζους είναι η ραγδαία άνοδος της ανεργίας στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίοι αναζητούν καταφύγιο στις κινεζικές βιομηχανίες -από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Οι ξένοι εκπατρισμένοι διευθυντές έχουν λιγότερες ευκαιρίες σήμερα», παρατηρεί ο Μάικλ Νόρμαν, αντιπρόεδρος της εταιρείας ανθρωπίνων πόρων Sibson Consulting των ΗΠΑ. «Για εκείνους, όμως, που διαθέτουν μοναδικές γνώσεις ή δεξιότητες οι ευκαιρίες διευρύνονται στις κινεζικές εταιρείες», τονίζει.
Πηγή: Reuters