Σύννεφα στον κλάδο ηλιακής ενέργειας

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 13:12

Οι κινέζικοι ηλιακοί συλλέκτες πωλούνται στην Ευρώπη έναντι 1,70 ευρώ/watt, σύμφωνα με έκθεση της UBS.

A- A A+

«Θεμιτός ανταγωνισμός ή διάσωση του πλανήτη;» είναι το δίλημμα που τίθεται στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, καθώς οι πρακτικές προστατευτισμού για τις οποίες κατηγορείται η Κίνα απειλούν να υπονομεύσουν την επέκταση των εταιρειών εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τις έντονες επιφυλάξεις τους έχουν εκφράσει οι γερμανικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας Conergy και Solarworld, σχετικά με την πολιτική τιμολόγησης που εφαρμόζουν οι κινέζοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών –οι οποίοι μείωσαν τις τιμές τους έναντι των γερμανικών ομοειδών εταιρειών κατά 20%.

Οι κινέζικοι ηλιακοί συλλέκτες πωλούνται στην Ευρώπη έναντι 1,70 ευρώ/watt, σύμφωνα με έκθεση της UBS. Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, πολλές αμερικανικές εταιρείες φαίνεται να συμμερίζονται τους προβληματισμούς αυτούς.

Η ένωση γερμανικών εταιρειών ηλιακής ενέργειας, BSW, εξετάζει τους ισχυρισμούς για εφαρμογή πρακτικών ντάμπινγκ από τους κινέζους ανταγωνιστές, ενώ η Conergy ζητά τη στήριξη του κλάδου για να απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξετάσει τις κινεζικές πρακτικές τιμολόγησης.

Ο άλλοτε «καυτός» χώρος της ηλιακής ενέργειας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερπροσφοράς ηλιακών συλλεκτών και κυττάρων, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών πώλησης των ηλιακών συστημάτων άνω του 20% στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες –τις δύο μεγαλύτερες αγορές– την ώρα που οι κινεζικές εταιρείες «καταπίνουν» μερίδιο αγοράς εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους που προσφέρουν.

Η μείωση του κόστους της ηλιακής ενέργειας μέσω της παροχής επιδοτήσεων αποτελούσε πάντοτε πρόκληση για τις δυτικές κυβερνήσεις στην προώθηση των καθαρών μορφών ενέργειας, ωστόσο, η απόρριψη των εισαγωγών χαμηλού κόστους από την Κίνα μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη παγίδα, σημειώνει το Reuters.

«Η ηλιακή ενέργεια είναι ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν. Δεν νομίζω πως είναι καλή ιδέα να βάλουμε στο στόχαστρο το ντάμπινγκ, καθώς το συγκεκριμένο προϊόν έχει βαρύνουσα σημασία για τον πλανήτη αφού συμβάλλει στην επίτευξη μιας οικονομίας με χαμηλές εκπομπές CO2», επισημαίνει ο Φου Ντονγκούι, δικηγόρος σε θέματα εμπορίου στην Allbright Law Firm του Πεκίνου. «Ο πλανήτης θα επωφεληθεί από την πτώση του κόστους», τονίζει.

Προτεινόμενα για εσάς