Goldman Sachs: Δημόσια συγνώμη για το ρόλο της στην οικονομική κρίση

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009 13:49

Η Goldman έχει δεχθεί έντονη κριτική για την καταβολή υπέρογκων μπόνους στα ανώτατα στελέχη της, τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

A- A A+

Δημόσια συγνώμη ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφαϊν για το ρόλο της αμερικανικής τράπεζας στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και ανακοίνωσε την παροχή 500 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Η Goldman έχει δεχθεί έντονη κριτική για την καταβολή υπέρογκων μπόνους στα ανώτατα στελέχη της, τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, έλαβε από το κράτος και αποπλήρωσε εν συνεχεία οικονομική ενίσχυση ύψους 10 δισ. δολαρίων μέσω του προγράμματος TARP.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι θα παράσχει 100 εκατ. δολάρια ετησίως την επόμενη πενταετία, συμπεριλαμβανομένων 200 εκατ. δολαρίων σε επιχειρήσεις για υποτροφίες και κατάρτιση των στελεχών τους και 300 εκατ. δολαρίων με τη μορφή «δανείων και φιλανθρωπικής στήριξης», με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε ρευστό.

Η Goldman έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 17 δισ. δολάρια για την κάλυψη των πληρωμών και φετινών μπόνους – ποσό το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί έως τα 23 δισ. δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς