ΗΠΑ: Παρατείνεται το πρόγραμμα TARP;

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 14:41

Αν και το πρόγραμμα για τη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ έχει τη δυνατότητα να το επεκτείνει, ενημερώνοντας το Κογκρέσο.

A- A A+

Την παράταση του προγράμματος TARP, ύψους 700 δισ. δολαρίων, μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο, σχεδιάζει να ανακοινώσει στο Κογκρέσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Αν και το πρόγραμμα για τη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου, ο Γκάιτνερ έχει τη δυνατότητα να το επεκτείνει, ενημερώνοντας το Κογκρέσο. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η σχετική επιστολή προς τα μέλη του Κογκρέσου ενδεχομένως να κοινοποιηθεί σήμερα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ¶ντριου Γουίλιαμς αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Το TARP εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2008 με σκοπό να αποτρέψει μια πιθανή κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος. Η διοίκηση Ομπάμα, η οποία ετοιμάζει το έδαφος για την επέκτασή του, έχει τονίσει ότι το πρόγραμμα πιθανόν να χρησιμοποιηθεί και για να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τις μικρές επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε σχεδόν ποτέ ένα πιο αγαπημένο και πιο αναγκαίο πρόγραμμα από το TARP». «Ζητώ από τον υπουργό Οικονομικών να συνεχίζει να διοχετεύει τα εναπομείναντα κεφάλαια του TARP προκειμένου να διευκολύνει το δανεισμό προς τις μικρές επιχειρήσεις», σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς