Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου από τη MoodyΆs σημαίνει ότι η χώρα έχει πιθανότητα άνω του 50% να μπει ξανά στο μικροσκόπιο του διεθνούς οίκου τους επόμενους 12-18 μήνες με πιθανή μια νέα υποβάθμισή της.
Το γεγονός αυτό αντανακλά τον κίνδυνο που διαβλέπει η MoodyΆs ότι παρότι η αξιολόγηση των αιτιών για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας από τη νέα κυβέρνηση θεωρείται εύστοχη, ενδεχομένως να μην επιτευχθεί τελικών η σταθεροποίηση και συρρίκνωση του δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με τη MoodyΆs, ένας από τους βασικότερους μακροπρόθεσμους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η έκθεση των μετρικών δεικτών του ελληνικού χρέους στα επιτόκια. Εξαιτίας του υπέρογκου δημόσιου χρέους, μια ενδεχόμενη κρίση των επιτοκίων μπορεί να επιφέρει σοβαρούς τριγμούς στον προϋπολογισμό.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η ασυνήθιστα μακρά διάρκεια του ελληνικού χρέους (8 έτη) συμβάλλει στο μετριασμό των επιπτώσεων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς η κυβέρνηση καλείται να αναχρηματοδοτήσει σχετικά μικρό τμήμα του χρέους.
Ωστόσο, δεν παρέχεται προστασία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Μια ενδεχόμενη αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων το 2010 θα μπορούσε να δυσχεράνει σημαντικά το έργο των ελληνικών αρχών.
Ένας ακόμη παράγοντας που επιδεινώνει τη θέση της Ελλάδας είναι η αναξιοπιστία σχετικά με την ακρίβεια των δημοσιονομικών στοιχείων, γεγονός που σημαίνει ότι τυχόν δηλώσεις της κυβέρνησης για επιτυχημένη εφαρμογή των μέτρων δεν μπορεί να εξακριβωθεί.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης τους ερχόμενους μήνες, καθώς και τη δρομολόγηση των πολιτικών της –είτε αυτές έχουν τη μορφή βιώσιμης αύξησης της φορολογίας είτε επιτευχθούν μέσω αυστηρότερου έλεγχου των δημόσιων δαπανών.