Υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα οι «Financial Times»

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 11:43
A- A A+

Την στήριξή της στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε σήμερα η έγκυρη βρετανική εφημερίδα «Financial Times», με το επιχείρημα ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει δείξει ότι ο γερουσιαστής του Ιλλινόϊς είναι η «σωστή επιλογή» για την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Στην αρχή, δεν είμαστε τόσο σίγουροι. Ο κ. Ομπάμα ήταν άπειρος. Οι θέσεις του είναι ένα αμάλγαμα καλού, όχι και τόσο καλού και εντελώς κακού», γράφει η εφημερίδα.

Αλλά το κοινό είχε «μάθει πολλά» για τον Ομπάμα και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, Τζον Μακέϊν. «Κατά την άποψή μας, είναι αρκετό να έχεις την πεποίθηση ότι ο Ομπάμα είναι η σωστή επιλογή», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο Ομπάμα διεξήγαγε πολύ καλύτερη εκστρατεία, παρότι η εκστρατεία δεν είναι το ίδιο με την διακυβέρνηση, σχολίασαν οι Financial Times.

«Ωστόσο, η εκστρατεία είναι μια δοκιμή ηγεσίας. Ο κ. Ομπάμα έκανε την δική του τέλεια. Του κ. Μακέϊν φάνηκε πολλές φορές χαώδης. Μετά από οκτώ χρόνια με τον Τζορτζ Μπους, η σταθερά ικανοποιητική επιχείρηση Ομπάμα απαιτεί σεβασμό».

Παρ' όλα αυτά, ο Ομπάμα ήταν «πολύ απογοητευτικός» σε θέματα εμπορίου, έγραψε η εφημερίδα σχολιάζοντας όμως ότι εντυπωσίασε με την αντίδρασή του στην οικονομική κρίση, όχι προτείνοντας δικές του λύσεις, αλλά επιδεικνύοντας, με ήρεμη και μεθοδική διάθεση, την καλύτερη συμβουλή.

«Μείνετε ήσυχοι ότι αν κερδίσει, ο κ. Ομπάμα σίγουρα θα απογοητεύσει. Πώς θα μπορούσε να μην το κάνει; Θα κληθεί να επουλώσει τις φυλετικές διακρίσεις στη χώρα, να αντιστρέψει την τάση της αυξανόμενης ανισότητας, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης της μεσαίας τάξης, να μειώσει για όλους τους φόρους, να αλλάξει την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό, να δώσει τέλος στις απώλειες που καταγράφονται στο Ιράκ, να αντιμετωπίσει το χάος στο Αφγανιστάν και πολλά άλλα. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο επόμενος πρόεδρος είναι τεράστιες. Διστάζουμε να το ευχηθούμε σε οποιονδήποτε, αλλά ελπίζουμε ο κ. Ομπάμα να νικήσει».

Προτεινόμενα για εσάς