«Αλλαγή πολιτικής τώρα» το αίτημα των εργαζομένων

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008 12:27
UPD:14:57

A- A A+

Καθολική ήταν σύμφωνα με τους διοργανωτές η συμμετοχή των εργαζομένων απ’ όλους τους κλάδους και τους εργασιακούς χώρους στη σημερινή γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Με βασικό σύνθημα το «Αλλαγή πολιτικής τώρα» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και σε ψήφισμά τους εξέφρασαν την αγανάκτηση και την οργή τους, «για την εν ψυχρώ δολοφονία του Νεαρού Αλέξανδρου, την κρατική βία και τρομοκρατία την άδικη, αντικοινωνική και αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας και που δυστυχώς εντείνεται με πρόφαση τη “διεθνή” κρίση που πλήττει το χρηματοπιστωτικό κερδοσκοπικό σύστημα».

Όπως αναφέρεται, πανεργατικά αιτήματα και απαίτηση της κοινωνίας είναι: «Εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας, απαγόρευση κάθε μορφής βίας και αυθαιρεσίας των οργάνων του Κράτους, αυστηρή τιμωρία των ενόχων, ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής της λιτότητας, των φόρων, της ανεργίας, της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Τα βάρη της κρίσης να μην πέσουν για μια ακόμα φορά στους εργαζόμενους και στους οικονομικά αδύνατους. Να γίνουν απολύτως σεβαστά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, να δημιουργηθεί ένας καλύτερος και δικαιότερος κόσμος για τη Νεολαία και τους πολίτες».

Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι διεκδικούν σύγκλιση µισθών µε την υπόλοιπη Ευρώπη, ουσιαστικές και πραγµατικές αυξήσεις µισθών, συντάξεων, επιδοµάτων ανεργίας, έκτακτη οικονοµική ενίσχυση χαµηλόµισθων και χαµηλοσυνταξιούχων, επίδομα θέρμανσης 800€ για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 12.000€, µείωση του ΦΠΑ και όλων των φορολογικών βαρών των µισθωτών, αύξηση των φόρων στα µεγάλα εισοδήµατα, Επίδοµα ανεργίας στο 80% του µισθού και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του, διπλασιασμό των κονδυλίων και των δημόσιων δαπανών για την Υγεία την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια. Ζητείται επίσης η ενίσχυση του ρόλου του Κράτους στη παραγωγική διαδικασία της χώρας για την αύξηση της απασχόλησης και τη µείωση της ανεργίας, η ενίσχυση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων και της πραγµατικής οικονοµίας για να αποκρουσθούν οι συνέπειες της οικονοµικής κρίσης και τέλος να απαγορευθούν οι μαζικές απολύσεις, διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές άδειες των εργαζομένων με πρόσχημα τη διεθνή κρίση.

Γ. Παναγόπουλος: «αν δεν αλλάξει, θα ανατραπεί»

Kατά την ομιλία του στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική θα αλλάξει και προειδοποίησε ότι «αν δεν αλλάξει, θα ανατραπεί», καλώντας τους εργαζόμενους σε νέο συλλαλητήριο, μπροστά στη Βουλή, τη μέρα που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.

Ο κ. Παναγόπουλος κατήγγειλε τη δολοφονία του νεαρού μαθητή στα Εξάρχεια, αλλά κάλεσε τους νέους να στρέψουν την πλάτη στην τυφλή βία και να οργανωθούν στα συνδικάτα.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «διαψεύδονται όλες οι υποσχέσεις και βυθίζεται στην ανέχεια η κοινωνική πλειοψηφία».

Κατά της βίας, από όπου και αν προέρχεται, τάχθηκε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης (πρόεδρος της ΔΑΚΕ), υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται εθνική συνεννόηση και συναίνεση για τη διέξοδο από την κρίση».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση, ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι «διαψεύτηκαν οι Κασσάνδρες για τη σημερινή συγκέντρωση και αποδείχθηκε η δυνατότητα να σπάμε τον τρόμο στο δρόμο», καλώντας να σταματήσει η κρατική καταστολή και να συνδεθεί η πάλη για τα εργατικά αιτήματα με την πάλη για τα πολιτικά δικαιώματα.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος και τα μέλη αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών παρέδωσαν το απεργιακό ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής.

Αλ. Παπαρήγα: «Εχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες»

«Το θάρρος, η παλικαριά και η λεβεντιά πριν απ’ όλα κρίνονται στον τόπο δουλειάς, απέναντι στους μηχανισμούς της εργοδοσίας», δήλωσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Αλ. Παπαρήγα: Έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες

Αλ. Παπαρήγα: Έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες

«Από τους κλάδους και τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και τα γραφεία, ξεκινάει ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό ποτάμι, που στο δρόμο είμαστε βέβαιοι θα συναντηθεί, αυτή τη φορά πιο αποφασιστικά, με τους χείμαρρους των μαθητών, των φοιτητών, των σπουδαστών, γενικότερα της νεολαίας, με τους μικρέμπορους, τους βιοπαλαιστές μικρομεσαίους και σε όλη την Ελλάδα με τη φτωχή αγροτιά. Έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες και μπορούμε να τους βγάλουμε σε πέρας», τόνισε.

Αλ. Τσίπρας: «Όχι» στην πολιτική του τρόμου

«Αυτή την ώρα δεν χωράνε ταλαντεύσεις. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι δημοκρατικοί πολίτες και κυρίως οι νέες και οι νέοι, που βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται από μία πολιτική αυταρχισμού και καταστολής, οφείλουν να δώσουν μαζικό παρών με μαζικές, δυναμικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι το κέντρο του αγώνα πρέπει να μεταφερθεί στα σχολεία και τις σχολές της όλης της χώρας.

Αλ. Τσίπρας: Να κυκλοφορούμε χωρίς φόβο

Αλ. Τσίπρας: Να κυκλοφορούμε χωρίς φόβο

«Να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική. Να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην πολιτική εκείνη που θέλει να μας μάθει να συμβιώνουμε με τον τρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ορμώμενος από τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη και τα επεισόδια που ακολούθησαν τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Σήμερα ή που θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας ή που θα φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στο δρόμο ... Ή θα ανατρέψουμε την πολιτική που οπλίζει το χέρι των αστυνομικών, την πολιτική που ενοχοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες της νεολαίας ή θα μάθουμε να ζούμε με τον τρόμο. Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε μ΄ αυτή τη λογική».

Προτεινόμενα για εσάς