Βασική προτεραιότητα είναι η εξωστρέφεια

Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 12:49
UPD:18:44
A- A A+

Του Γιάννη Γεροντίτη
Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας

 

Το επιμελητήριο Εύβοιας αναπτύσσει σειρά πρωτοβουλιών μέσα από τις οποίες με συνέπεια στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της τοπικής και όχι μόνον οικονομίας. ΩΣΤΌΣΟ, η παρατεταμένη οικονομική κρίση και εν συνεχεία η υγειονομική κρίση του Covid-19, η ενεργειακή και η υποβόσκουσα επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία «τσάκισαν» αυτή τη «ραχοκοκαλιά» προκαλώντας τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, δίχως όμως να ανακόψουν τον αγώνα αυτών των επιχειρήσεων για οικονομική ανάκαμψη και αναζήτηση νέων προοπτικών και κατευθύνσεων.

Μέσα σε αυτό το δυσμενέστατο για τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον, το Επιμελητήριο Ευβοίας έχει εντείνει τις προσπάθειές του προβαίνοντας σε δυναμικότερες πρωτοβουλίες στήριξης των ευβοϊκών επιχειρήσεων, εστιάζοντας κατ’ αρχήν στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειάς τους.

Το επιμελητήριο Ευβοίας επικεντρώνει τις ενέργειές του στους κλάδους ειδικού ενδιαφέροντος των μελών του και στους τομείς της γαλάζιας και πράσινης οικονομίας, της αειφορίας, της υψηλής προστιθέμενης αξίας και της σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίοι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατά μέσο όρο περισσότερο διεθνοποιημένοι.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του φορέα μας, τον τελευταίο χρόνο αρκετές ευβοϊκές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εξαγωγές ευβοϊκών προϊόντων. Ειδικότερα το 2021 εξήγαγαν σε 51 από τις πρώτες 100 σε αξία εξαγωγών αγορές της χώρας μας. Αυτό το γεγονός δείχνει τις σημαντικές δυνατότητες των επιχειρήσεων του νομού μας, αλλά και τις προοπτικές ενίσχυσης και βελτίωσης των εξαγωγών μας σε περισσότερες χώρες του κόσμου.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένα αυτά τα στοιχεία, το Επιμελητήριό μας δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάδειξη και την προβολή των τοπικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων του αγροδιατροφικού τομέα, δεδομένου ότι οι ιδανικές κλιματικές συνθήκες και η σύσταση του εδάφους τούς προσδίδουν συγκριτικά πλεονεκτήματα (εξαιρετική ποιότητα και υψηλή διατροφική αξία).

Στον νομό μας παράγονται και εξάγονται προϊόντα όπως ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, ξηρά σύκα που έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, μέλι, μανιτάρια, κρασιά, αναγνωρισμένα ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ούζο, τσίπουρο, μπίρα, αρωματικά φυτά και βότανα, τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα, κονσέρβες και σύγχρονες συσκευασίες έτοιμων φαγητών, και προϊόντα ζύμης. ΕΚΤΌΣ όμως από τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάζει ο νομός μας σε μάρμαρα, πλάκες Καρύστου, μηχανήματα, κατασκευαστικά και δομικά είδη κ.λπ.

Ωστόσο, ο φορέας μας έχει αξιολογήσει μια σειρά προβλημάτων που θέτουν εμπόδια στην αύξηση και την ποιοτική βελτίωση των εξαγωγών, όπως:

-  Μικρό μέγεθος επιχειρήσεων.

-  Ανεπάρκεια ολοκληρωμένων διασυνδέσεων με τα ΑΕΙ & τα ερευνητικά ιδρύματα ΤΠΕ, την Οικονομική Διπλωματία, την ομογένεια και τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

- Απουσία μηχανισμού έγκαιρης και αξιόπιστης πληροφόρησης σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις συνθήκες των διεθνών αγορών.

- Υστέρηση τεχνογνωσίας για την εκτίμηση του δυναμικού και των προοπτικών τους.

- Έλλειψη σύγχρονων επιχειρησιακών δεξιοτήτων.

- Μεγάλη οικονομική επιβάρυνση από το ισχύον φορολογικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.

- Ελλιπή μέτρα στήριξης των εξαγωγών από την πολιτεία (π.χ. συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας) και της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

- Γραφειοκρατία και υστέρηση συντονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Στο επιμελητήριο Ευβοίας εργαζόμαστε συνεχώς, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και την εύρεση αποδοτικών λύσεων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Την ίδια ώρα υποστηρίζουμε την ευβοϊκή εξωστρέφεια με ποικίλες δράσεις. Συγκεκριμένα το Επιμελητήριό μας για την ενίσχυση της εξωστρεφούς δραστηριότητας:

- Παρέχει υποστήριξη με τον νομικό του σύμβουλο.

- Οργανώνει κλαδικές επιχειρηματικές αποστολές στοχεύοντας στην ανάπτυξη διμερών ή πολυμερών διεθνών εμπορικών συνεργασιών.

- Συμμετέχει αυτόνομα ή και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις (Sial, Anuga, Prowein, 12th World Chambers Congress Generation Next: Chambers 4.0, στο Ντουμπάι, International Tourism & Culture Expo 2021 στο Ζάππειο, Romanian Int’l Tourism Fair, «Food Expo», «Constructions Cyprus», «Alimentaria» Ισπανία κ.α.).

- Συνεργάζεται με τις πρεσβείες μας, τα προξενεία και γραφεία των εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων (ΟΕΥ).

- Αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας προς συγκεκριμένες αγορές (π.χ. Κύπρος, Ιταλία, Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία).

- Παρέχει μέσω έμπειρων στελεχών του στους τομείς των εξαγωγών, αναπτυξιακών προγραμμάτων και συμβουλευτικής επιχειρήσεων πληροφορίες, οδηγίες και κατεύθυνση σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες.  Προχώρησε πρόσφατα σε μια εξειδικευμένη έκδοση «Οδηγιών προετοιμασίας εξαγωγικής δραστηριότητας», που θα διανεμηθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη.

Παράλληλα αναπτύσσουμε με συνέπεια ένα στοχευμένο πλάνο πρωτοβουλιών για την τόνωση της ευβοϊκής ανταγωνιστικότητας, στο οποίο εντάσσεται και η επαναλειτουργία της επαγγελματικής σχολής του «Δημόκριτου» σε σύγχρονη βάση, που θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των επιχειρηματιών και του προσωπικού των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας.

Εκπροσωπώντας ως πρόεδρος το Δ.Σ. του φορέα μας, καλώ όλους τους επιχειρηματίες του νομού μας να γίνουν αρωγοί σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Επειδή το «όλον» είναι πάντα πιο αποτελεσματικό από τα συστατικά του στοιχεία. ΕΙΔΙΚΌΤΕΡΑ αυτούς που ακόμη δεν πραγματοποιούν εξαγωγές, να επανεκτιμήσουν και βελτιώσουν τις δυνατότητες των επιχειρήσεών τους και να επανασχεδιάσουν τη συνολική τους εξαγωγική προετοιμασία.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε