Ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 12:39
UPD:13:00
A- A A+

Της Γιάννας Χορμόβα
Υποδιοικήτριας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ)

Η ελληνική αγορά εργασίας αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια σημαντικά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης που εκδηλώθηκε από το 2010 και μετά, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό νέων ηλικιακά να μένουν μακριά από τον επιθυμητό στόχο, δηλαδή από την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής από πλευράς αμοιβής και συνθηκών απασχόλησης με προοπτικές ανέλιξης. Ακόμη και σήμερα πολλές θέσεις εργασίας παραμένουν κενές, με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων δεξιοτήτων.

Στο πρόβλημα αυτό, λύση ουσίας προσφέρουν οι Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ. Μέσω των ΕΠΑΣ χιλιάδες νέοι και νέες μπορούν να βρουν τον δρόμο που θα τους/τις οδηγήσει στην επαγγελματική αποκατάστασή τους. Η διοίκηση της ΔΥΠΑ ενίσχυσε και θα συνεχίσει να στηρίζει τον θεσμό των ΕΠΑΣ, δεδομένου ότι οι μαθητευόμενοι και οι μαθητευόμενες των σχολών αυτών, τόσο κατά τη διάρκεια της Μαθητείας όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους, έρχονται πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου τους, δηλαδή στην εξεύρεση θέσεων απασχόλησης με παρόν και μέλλον.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας ολοκληρώνοντας τη φοίτησή τους έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Μάλιστα, μέσω του συστήματος «on the job - training» που εφαρμόζεται στις ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι όσοι και όσες ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, συνεχίζουν να απασχολούνται στις θέσεις πρακτικής άσκησης.

Συνολικά, σήμερα, η ΔΥΠΑ έχει 51 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας σε όλη την Ελλάδα, όπου διδάσκονται 31 ειδικότητες υψηλής ζήτησης. Οι ΕΠΑΣ λειτουργούν από το 1952, εφαρμόζοντας με επιτυχία μοναδικό δυϊκό εκπαιδευτικό σύστημα, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στην τάξη (το απόγευμα), μαζί με την αμειβόμενη Μαθητεία (υλοποίηση προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο, τις πρωινές ώρες) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Στις νεοσύστατες επτά Πειραματικές ΕΠΑΣ Μαθητείας με τρεις ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας εφαρμόζονται καινοτόμα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε επτά πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα. Για τη λειτουργία των ΠΕΠΑΣ η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του τουρισμού.

ΣΤΙΣ ΕΠΑΣ Μαθητείας δικαίωμα εγγραφής έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου και ηλικίας έως 29 ετών. Η εισαγωγή τους πραγματοποιείται μετά από μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων των υποψηφίων (βαθμός τίτλου σπουδών, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια) και η διάρκεια φοίτησης είναι δύο έτη (τέσσερα εξάμηνα).

Καθ'όλη τη διάρκεια φοίτησης οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολουθούν το απόγευμα τα μαθήματά τους στην τάξη, ενώ το πρωί απασχολούνται ως ασκούμενοι/ες σε επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, οι μαθητευόμενοι/ες ασκούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε ΔΕΚΟ, σε δήμους και στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για επιχειρήσεις όλων των κλάδων της εθνικής οικονομίας και σε πολλές τεχνικές ειδικότητες, όπως Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής, Κομμωτικής Τέχνης, Γραφικών Τεχνών - Εκτυπώσεων, Ξυλουργών - Επιπλοποιών, Υφάσματος - Ένδυσης, Υπαλλήλων Διοικητικών ή Οικονομικών Καθηκόντων κ.ά.

Σε όλα τα εξάμηνα σπουδών οι πρακτικά ασκούμενοι μαθητές αμείβονται με ποσοστό 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Από την 1η Μαΐου 2022 η αποζημίωση των μαθητευομένων έχει οριστεί στα 23,89 ευρώ ανά ημέρα πρακτικής άσκησης. Στο σημείο αυτό, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η ΔΥΠΑ παρέχει στους μαθητές Επίδομα Στέγασης έως 120 ευρώ και Επίδομα Σίτισης, διευκολύνοντάς τους ν’ αυτονομηθούν και να διεκδικήσουν το μέλλον τους.

Για τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023 οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους και τις ενδιαφερόμενες μπορούν να κατατεθούν έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022 και δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι γεννήθηκαν τα έτη 1993-2007 (15-29 ετών) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στη διεύθυνση: https:// www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/ eggraphe-se-skholeio/eggraphe-seepaggelmatike-skhole-epas-tou-oaed.

Όσοι και όσες, λοιπόν, νέοι και νέες επιδιώκουν να βρουν τον δρόμο που θα τους οδηγήσει στην επαγγελματική αποκατάστασή τους, μπορούν να έχουν τις δικές τους θέσεις στις ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ. Είμαστε μαζί τους για να τους στηρίξουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους και να βρουν τις θέσεις που τους αξίζουν στην ελληνική αγορά εργασίας. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε