Στη «μέγγενη» της ενεργειακής κρίσης οι ΜμΕ

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 11:18
UPD:11:24
A- A A+

The N Society

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου,
προέδρου ΕΕΑ και επίτιμου διδάκτορα ΠΑΠΕΙ

ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ μήνες επιχειρήσεις και νοικοκυριά βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ακόμα και ειδών πρώτης ανάγκης έχουν «εκτοξευτεί», κάτι που αυξάνει τις ασφυκτικές πιέσεις στους καταναλωτές. Ειδικά για τις επιχειρήσεις το λειτουργικό κόστος έχει ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας πολλών ΜμΕ.

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ του προβλήματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις φαίνεται και από τα αποτελέσματα της νέας μεγάλης έρευνας που έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρεία Pulse RC, σχετικά με την πορεία της επιχειρηματικότητας και ειδικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέλη του ΕΕΑ.

ΣΥΜΦΩΝΑ λοιπόν με τα συμπεράσματα της έρευνας, σχεδόν οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες (58%) δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί «Αρκετά» έως «Πολύ» η λειτουργία της επιχείρησής τους από τις πρόσφατες ανατιμήσεις. Αντίστοιχο ποσοστό (59%) δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί η λειτουργία της επιχείρησής του από τις πρόσφατες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους.

ΣΧΕΤΙΚΑ με το θέμα των οφειλών από το παρελθόν, ένα μεγάλο ποσοστό (57%) από αυτούς που έχουν καθυστερήσει στην αποπληρωμή τους φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να τις τακτοποιήσει τους επόμενους μήνες. Ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός ότι έξι στους δέκα αυτών που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους, δηλώνουν ότι αυξήθηκαν κι άλλο οι υποχρεώσεις τους σε καθυστέρηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ αναδεικνύεται το μείζον πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς από όσους υπέβαλαν πρόσφατα αίτημα δανειοδότησης, η συντριπτική πλειοψηφία εισέπραξε αρνητική απάντηση.

ΑΝ ΣΕ ΟΛΑ τα παραπάνω προσθέσουμε και τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα, κάτι που προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες αφού αυξάνονται το κόστος των μεταφορικών και η τιμή των πρώτων υλών, βλέπουμε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει σήμερα οι μικρομεσαίοι.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ λοιπόν να τονίζουμε την ανάγκη λήψης περισσότερων και πιο στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, ώστε να μπει επιτέλους ένα «φρένο» σε αυτό το ράλι τιμών που απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη συνοχή της κοινωνίας. Αυτά που μπορεί άμεσα να αποδώσουν καρπούς είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση του ΕΦΚ στο ποσοστό της αύξησης των τελευταίων μηνών στα καύσιμα και η ρύθμιση των 120 δόσεων για την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει περισσότερες πιέσεις στις Βρυξέλλες ώστε να υπάρξει επιτέλους μια ουσιαστική παρέμβαση της Ε.Ε. στις τιμές ενέργειας, καυσίμων και τροφίμων. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τις συνεχείς ανατιμήσεις, δεν επηρεάζει μόνο τη χώρα μας, αλλά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όλης της Ευρώπης και κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου. Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτες λύσεις και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι, εντός και εκτός συνόρων.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε