Επιμέλεια: Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Τ. Ηγουμενίδη, Λ. Καλαμαρά, Μ. Λίτσης, Λ. Χρυσανθοπούλου, Α. Αγγελοπούλου, Α. Ντόκας

Εξωστρέφεια με ταυτόχρονη στήριξη της τοπικής κοινωνίας από την Intercomm Foods SA

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 04:02
UPD:04/02/2022 09:56
A- A A+

Η αυξανόμενη εξαγωγική δράση της εταιρείας συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής και βεβαίως της εγχώριας οικονομίας.
 

Από το χθες στο σήμερα H Intercomm Foods SA ιδρύθηκε το 1990 και εδρεύει στη Λάρισα, σε ιδιόκτητους χώρους, διοίκησης, παραγωγής και αποθηκών, συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ. Είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική μεταποιητική επιχείρηση βρώσιμης ελιάς και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες βιομηχανίες μεταποιημένων φρούτων (κομπόστες βερίκοκο, ροδάκινο) της ελληνικής αγοράς. 
Εργατικό δυναμικό - Αξίες Η εταιρεία έχει μόνιμο προσωπικό που υπερβαίνει τα 500 άτομα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της καμπάνιας φρούτου απασχολεί και εποχικούς εργαζομένους, συνολικά 500-1.000 άτομα. Ως εταιρεία σεβόμαστε απόλυτα τον εργατικό κώδικα καθώς και τα δικαιώματα του εργατικού δυναμικού. Η ευγενής άμιλλα, η επίτευξη του κοινού στόχου, η δωρεάν διάθεση προϊόντων στους εργαζόμενους ειδικά την περίοδο των εορτών, η υπευθυνότητα, είναι αξίες οι οποίες διέπουν τον χαρακτήρα της εταιρείας μας.

Σήμερα, κάτω από την ομπρέλα της Intercomm Foods SAήδη λειτουργούν 4 εργοστάσια. Τα εργοστάσια φρούτου και ελιάς στο Ομορφοχώρι Λάρισας, το εργοστάσιο ελιάς στις παλιές εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Λάρισας και το εργοστάσιο ελιάς στο Κομπότι Άρτας. H Intercomm Foods SA επεξεργάζεται τον μεγαλύτερο όγκο επιτραπέζιων ελιών στην Ελλάδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, γίνεται επεξεργασία και τυποποίηση πράσινων ελιών Χαλκιδικής, Καλαμών και μαύρων Άμφισσας, των τριών βασικότερων ποικιλιών βρώσιμης ελιάς που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Ο συνολικός όγκος είναι 25.000-30.000 τόνοι, ανάλογα με τον ετήσιο όγκο του φρέσκου προϊόντος. Αντίστοιχα γίνεται και η συγκομιδή, η επεξεργασία και η τυποποίηση του βερίκοκου και του ροδάκινου κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής καμπάνιας (15.6-10.9) η οποία διαρκεί μόνο 3 μήνες. Ο συνολικός όγκος φρέσκου φρούτου που επεξεργάζεται η επιχείρηση είναι περίπου 30.000 τόνοι.

Με εξαγωγικό προσανατολισμό Κατά γενική ομολογία, η εξωστρέφεια δεν είναι ένας δρόμος εύκολος, ειδικά για τα ελληνικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις. Η Intercomm Foods AE από το πρώτο έτος ίδρυσής της είχε προσανατολισμό αποκλειστικά στον εξαγωγικό στίβο. Τα ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, η συνεχής παρουσία σε εκθέσεις στο εξωτερικό, το εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό σε όλους τους τομείς, της παραγωγής, του ποιοτικού ελέγχου και του μάνατζμεντ, συνετέλεσαν στην επίτευξη μιας επιτυχημένης πορείας χρόνων. Όλα τα προϊόντα είναι πλήρως ιχνηλατήσιμα - όχι μόνο η πρώτη ύλη στο χωράφι, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της επεξεργασίας και τυποποίησης. Η εταιρεία ακολουθεί από κοντά το παγκόσμιο ρεύμα και τις αυξημένες απαιτήσεις των αγορών και ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων. Τα προϊόντα φρούτου σε ασηπτική συσκευασία απευθύνονται σε εργοστάσια μαρμελάδας, φρουτοχυμών, παιδικών τροφών κ.λπ. και αποτελούν βασικό συστατικό για πολλά τυποποιημένα προϊόντα, όπως χυμούς, παγωτά, γιαούρτια κ.ά. 

Πιστοποίηση προϊόντων Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με ISO22000:2018, BRC, IFS, SA8000, Halal και Kosher. Τα παραπάνω πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας αποτελούν το διαβατήριο για να γίνει δυνατή η εξαγωγή προϊόντων τροφίμων.H Intercomm Foods SA είναι χρόνια προμηθευτής σε μεγάλες διεθνείς λιανεμπορικές αλυσίδες, για τις οποίες παράγει προϊόντα κυρίως ιδιωτικής ετικέτας. 

Our brands - PL Οι βρώσιμες ελιές με το σήμα Delphi, Smile, Ionis, σύντομα και το brand Lapiths, αλλά και ιδιωτικής ετικέτας (PL), καλύπτουν το 65% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας. Το ασηπτικό ροδάκινο - βερίκοκο και οι κομπόστες φρούτων σε λευκοσίδηρο κουτί και βάζο αποτελούν το 35% των πωλήσεων. Το 99% των συνολικών προϊόντων εξάγεται σε 75 χώρες και σε περισσότερους από 500 πελάτες. Η εξαγωγική της δραστηριότητα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις αγορές Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Ουκρανίας, ΗΠΑ, Ρωσίας, Αυστραλίας, Καναδά, 
Ν. Αμερικής, Μέσης Ανατολής, Κορέας, Ιαπωνίας, Ιράκ, Βραζιλίας, Κολομβίας, Ιαπωνίας κ.ά. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι τα αγροδιατροφικά προϊόντα στην Ελλάδα, οι κομπόστες ροδάκινων και οι επεξεργασμένες ελιές είναι οι σημαιοφόροι των εξαγωγών μας. Και οι δύο αυτές κατηγορίες προϊόντων έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία και παρουσιάζουν καταπληκτικές αποδόσεις στις αγορές του εξωτερικού. Η εμπιστοσύνη των αγορών για τα μοναδικά ελληνικά ποιοτικά προϊόντα και ιδιαίτερα για τις ελιές Καλαμών και Χαλκιδικής είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. Η εξαιρετική ποιότητα, αλλά και τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά τις καθιστούν πλέον αναγνωρίσιμα τυποποιημένα προϊόντα. Στον μεγαλύτερο όγκο τους οι ελιές εξάγονται τυποποιημένες σε πολλές και διαφορετικές συσκευασίες και όχι χύμα. Ένα άλλο σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν που παράγει η Intercomm Foods είναι το ελληνικό ροδάκινο, σε κονσέρβα. Η μοναδική του γεύση, το χρώμα και τα πλούσια διατροφικά του χαρακτηριστικά είναι διεθνώς γνωστά και οι καταναλωτές τα αναζητούν. Οι ελληνικές εξαγωγές ροδάκινων είναι συνεχώς ανοδικές, αναλόγως βεβαίως και των επεξεργαζόμενων ετήσιων ποσοτήτων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής καμπάνιας. Το 40% των συνολικών κονσερβοποιημένων ροδάκινων που διακινούνται παγκοσμίως είναι ελληνικής παραγωγής.  Η αυξανόμενη εξαγωγική δράση της Intercomm Foods συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής και βεβαίως της τοπικής οικονομίας. Η πολύχρονη, απρόσκοπτη και άψογη συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς κυρίως μέσω της συμβολαιακής γεωργίας αλλά και με τη χρηματοδότηση των αγροτών για νέα δενδρύλλια στοχεύει στην αύξηση της ετήσιας παραγωγής και κατ’ επέκταση των παραγόμενων προϊόντων στον πρωτογενή αλλά και στον δευτερογενή τομέα. 

Σεβασμός και ευθύνη για το περιβάλλον

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας λειτουργούν φωτοβολταϊκά πάνελ και η παραγωγική διαδικασία γίνεται πλέον με τη χρήση φυσικού αερίου σε αντικατάσταση του μαζούτ. Η συνεχής λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού συμβάλλει στη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, στην εταιρεία μας η ανακύκλωση είναι βασικό μας μέλημα, ανακυκλώνοντας καθημερινά και χρησιμοποιώντας υλικά αμιγώς φιλικά προς το περιβάλλον. Στόχος είναι το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατόν. Επιδίωξή μας είναι περιβάλλον καλύτερο για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Σεβόμαστε, προσέχουμε, δίνουμε τη σκυτάλη στις επόμενες γενιές για ένα καλύτερο αύριο.

Κοινωνική ευαισθησία Στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης, η εταιρεία διαθέτει δωρεάν τα προϊόντα της σε ευπαθείς ομάδες, σε δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία, καθώς και σε δομές της τοπικής κοινωνίας που χρειάζονται αρωγή. Επίσης συνεισφέρει μέσω δωρεών σε δομές κοινωνικής ωφέλειας, αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων για την κάλυψη παγίων δαπανών τους.  

Επενδύσεις Tο 2021 εγκρίθηκε επενδυτικό πρόγραμμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το εργοστάσιο στο Ομορφοχώρι Λάρισας ύψους 3 εκατ. ευρώ. Σύντομα το εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης φρούτου θα λειτουργεί με επιπλέον γραμμές παραγωγής. Γίνεται επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό, σε τεχνολογία, αλλά και σε νέα προϊόντα - συσκευασίες. Σημαντικό είναι το κονδύλι που έχει υπολογιστεί και για την εκπαίδευση του προσωπικού. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η εξαγορά των εγκαταστάσεων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας. Το παλαιό συνεταιριστικό εργοστάσιο θα μετατραπεί σε μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα βρώσιμης ελιάς. Σύντομα θα λειτουργεί πλήρως και θα καλύπτει τα υψηλά στάνταρ και του πιο απαιτητικού πελάτη. Η επένδυση υλοποιείται σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και είναι της τάξεως των 6-7 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ξεκίνησε και ο μηχανολογικός εκσυγχρονισμός του εργοστασίου ελιάς στο Κομπότι Άρτας. Το 2020 ο ετήσιος τζίρος ανήλθε στα 95 εκατ. ευρώ, με κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ. Περίπου στα επίπεδα του 2020 έκλεισε και ο τζίρος για το 2021, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση. Τα δε κέρδη επίσης κυμάνθηκαν αυξητικά, χωρίς να έχουν υπολογιστεί ακόμη επακριβώς. 

Taste of Greece. Taste the exceptional, taste the traditional, taste Greece
 

Βραβεύσεις Η εταιρεία έχει βραβευτεί πολλές φορές για την εξαγωγική της δραστηριότητα και για τα καινοτόμα προϊόντα της. Ενδεικτικά βραβεία: Diamond of the Greek Economy, Βραβείο Επιχειρηματικότητας 2018. 

Εκθέσεις Η εταιρεία μας εδώ και χρόνια συμμετέχει ενεργά στις εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Συγκεκριμένα στις εκθέσεις: «Food Expo» - Athens, «Fancy Food» - NY, «Sial» - France, «Gulfood» - Emirates, «PLMA» - Netherlands.  

Social media - online appearance Σύντομα η Intercomm Foods θα έχει σταθερή παρουσία στα social media: Instagram, Μessenger, Linked-in. Επιθυμώντας συνεχώς την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της εποχής, σύντομα το site της εταιρείας μας θα ανανεωθεί προσφέροντας στον αναγνώστη την πλήρη εικόνα της εταιρείας μας, θα είναι πλήρως ενημερωμένο για την γκάμα των προϊόντων μας, τις δυνατότητες της εταιρείας μας, καθώς και τις δραστηριότητές μας. 

Δέσμευση Ως εταιρεία δεσμευόμαστε να εξάγουμε το καλύτερο δυνατό ποιοτικό αποτέλεσμα, σεβόμενοι το εργατικό δυναμικό, αλλά και το περιβάλλον. Να στηρίζουμε σταθερά τις ευπαθείς ομάδες, να τηρούνται οι αξίες της εταιρείας μας και να μπορέσουμε να εξάγουμε, να γνωστοποιήσουμε και να διαιωνίσουμε τα ελληνικά προϊόντα όσο πιο σωστά και πιστά μπορούμε. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε