Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩN

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 03:26
UPD:13:17

Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)

A- A A+

Το πανευρωπαϊκό όργανο των Φαρμακοποιών της Κοινότητας (PGEU) βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου φαρμακευτικής φροντίδας και αποζημιούμενων φαρμακευτικών υπηρεσιών.

Η πανδημία της Covid-19 ασκεί τεράστια πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως και όλες οι χώρες αγωνίζονται να διατηρήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους λειτουργικό, μέσω εκτάκτων μέτρων προάσπισης της Δημόσιας Υγείας (περιοριστικά μέτρα στην κοινωνία) και προαγωγής των εθνικών εμβολιαστικών προγραμμάτων έναντι της νόσου Covid-19. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι πολύ σημαντικός, με τα φαρμακεία της Κοινότητας να αποτελούν έναν κρίσιμο και αναπόσπαστο κρίκο αυτής της αλυσίδας παγκοσμίως. Σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., και ακόμη περισσότερο στις περιοχές όπου το ξέσπασμα της Covid-19 έπληξε πιο σοβαρά τις τοπικές κοινωνίες (π.χ. Ιταλία και Αγγλία), τα κοινοτικά φαρμακεία εξυπηρέτησαν τους ασθενείς τους με μεγάλη «γενναιοδωρία» αυξάνοντας τον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συνεργασία με τα κράτη τους, παραμένοντας το βασικό και πρώτο σημείο επαφής μεταξύ των ασθενών και των συστημάτων περίθαλψης.

Οι δράσεις που ανέλαβαν/συμμετείχαν τα κοινοτικά φαρμακεία ήταν κομβικές για την ανάσχεση των καταστροφικών επιπτώσεων της πανδημίας, και εκτείνονται από την ενημέρωση-εκπαίδευση του κοινού σε θέματα διασποράς του ιού και ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων, έως την προαγωγή του μαζικού εμβολιασμού και την επιδημιολογική επιτήρηση. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες ανέδειξαν τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού της Κοινότητας και καθιέρωσαν το φαρμακείο ως αναντικατάστατο κρίκο στην αλυσίδα της Δημόσιας Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όπως αποδεικνύεται από πληθώρα δημοσιευμένων μελετών σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. To «Φαρμακείο των Υπηρεσιών» είναι το μέλλον του Κοινοτικού Φαρμακείου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο πανευρωπαϊκό-παγκόσμιο γίγνεσθαι. Προς επίρρωση των ανωτέρω, το Πανευρωπαϊκό όργανο των Φαρμακοποιών της Κοινότητας (PGEU) -στο οποίο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει ισχυρή παρουσία- βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε., προς διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου φαρμακευτικής φροντίδας και αποζημιούμενων φαρμακευτικών υπηρεσιών, όπως: προαγωγή-διενέργεια εμβολιασμού ενηλίκων, συμβουλευτική και συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακοθεραπεία τους, αξιοποίηση των νέων ψηφιακών εργαλείων (BIG DATA ANALYSIS, απομακρυσμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης ασθενών κ.ά.), με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και εξοικονόμηση πόρων των Συστημάτων Υγείας μέσω της προαγωγής της πρόληψης ασθενειών και της αποσυμφόρησής τους (π.χ. θεσμική αναγνώριση των φαρμακείων ως κέντρα διακοπής καπνίσματος), κ.ά. Ως ΠΦΣ, με τη συνεισφορά των περίπου 11.000 Ελλήνων φαρμακοποιών της Κοινότητας και του δικτύου των ισάριθμων φαρμακείων μας (το πιο πυκνό δίκτυο στην Ευρώπη με 1 φαρμακείο/1.000 κατοίκους), συμβάλαμε στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, με τα ακόλουθα:


1. Άμεση υιοθέτηση αυξημένων μέτρων προστασίας στα φαρμακεία μας και πρωτοκόλλων ασφαλείας.

2. Διατηρήσαμε ανοιχτά τα φαρμακεία μας (24 ώρες και 7 ημέρες/εβδομάδα) παρέχοντας υπηρεσίες ως πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

3. Διαχειριστήκαμε με επιτυχία την τεράστια αύξηση της ζήτησης και πίεση από τους πολίτες, για συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία εθεωρούντο θεραπείες για την Covid-19.

4. Αναλάβαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία».

5. Φέραμε σε πέρας τον εποχικό αντιγριπικό εμβολιασμό των πολιτών, με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια.

 6. Συμμετείχαμε/Συμμετέχουμε καθοριστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διανέμοντας δεκάδες εκατομμύρια αυτοδιαγνωστικά μέσα (self-test) σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και καθοδηγώντας τους πολίτες για την ορθή χρήση αυτών μεταξύ άλλων.

 7. Στηρίξαμε έμπρακτα όλες τις δράσεις της Πολιτείας που αποσκοπούν στη μείωση της διασποράς της νόσου και την ψηφιοποίηση του κράτους.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι το Ελληνικό Κοινοτικό Φαρμακείο και ο ΠΦΣ αποτελούν έναν αξιόπιστο σύμμαχο για την Ελληνική Πολιτεία στην προσπάθεια προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και αποσυμφόρησης του ΕΣΥ προς όφελος του Έλληνα ασθενή. Ο εκσυγχρονισμός, η καινοτομία και η ψηφιοποίηση, σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου, θα πρέπει να κυριαρχήσουν τα επόμενα έτη, χωρίς όμως να αλλάξουν την ουσία του επαγγέλματος του φαρμακοποιού της Κοινότητας που βασίζεται στην προσωπική επαφή, εξυπηρέτηση και φροντίδα. [SID:14813257]
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε