Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

Προστασία στα παιδιά έναντι των ιώσεων

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 01:35
UPD:13:02
A- A A+

Αποτελεσματικότερος και ασφαλέστερος τρόπος για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β ο εμβολιασμός.

Kαθημερινά, γονείς και παιδιά επισκέπτονται τα παιδιατρεία ή συνομιλούν με τους παιδιάτρους τους, λόγω των εποχικών ιώσεων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Μπορεί την περσινή χρονιά να είχαμε ξεχάσει το τι σημαίνει εποχική ίωση, λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας κατά του COVID-19, όμως φέτος με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, αυτές οι ιώσεις «χτύπησαν» την πόρτα μας λίγο νωρίτερα. Τα παραπάνω είχαν αναφερθεί και σε ανακοίνωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, πίσω στον Μάρτιο του 2021, όπου ανέφερε πως λόγω της πανδημίας έχουν δημιουργηθεί κενά σε εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, πράγμα που καθιστά την επανεμφάνιση παλιών νοσημάτων όπως η ιλαρά ή η μηνιγγίτιδα, μία ισχυρή πιθανότητα. Για παράδειγμα, ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών μηνιγγίτιδας ή σηψαιμίας από μηνιγγιτιδόκοκκο στην Ελλάδα, κατέγραψε μία πτώση της τάξεως του 40%.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία σπάνια, αλλά πολύ σοβαρή νόσος, η οποία προσβάλλει βρέφη, παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Τα βρέφη και οι έφηβοι είναι οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν τα νήπια 1 έως 4 ετών. Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα, έως και σε 24 ώρες και να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή ακόμη και θάνατο. Σε περίπου έναν στους πέντε επιζώντες, η νόσος θα αφήσει σοβαρά νευρολογικά κατάλοιπα. Κώφωση, σπασμοί, μαθησιακές δυσκολίες, παραλύσεις και νεκρώσεις άκρων είναι μόνο μερικές από τις μόνιμες επιπλοκές που έχουν παρατηρηθεί.

Τα αρχικά της συμπτώματα είναι μη ειδικά και μπορεί εσφαλμένα να θεωρηθούν ως γρίπη ή κρυολόγημα, ωστόσο η εξέλιξη μπορεί να είναι ραγδαία. Ειδικά στα νεογνά και βρέφη παρατηρείται κυρίως άτυπη εικόνα, με πυρετό, υπνηλία ή ευερεθιστότητα, μειωμένη λήψη τροφής, έμετους και η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί πρόκληση. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα συμπτώματα που κυριαρχούν είναι πυρετός, ναυτία, έμετοι, κεφαλαλγία, φωτοφοβία, αυχενική δυσκαμψία, σύγχυση καθώς και πετεχειώδες ή πορφυρικό εξάνθημα. Ο εμβολιασμός αποτελεί τον αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο τρόπο για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β. Υπάρχουν 3 διαθέσιμα εμβόλια έναντι της μηνιγγίτιδας (Β, C και ACWY). Ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, και σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένη κάλυψη από τη νόσο.

Το παραπάνω είναι η βάση του οράματος του ΠΟΥ (WHO): ένας κόσμος χωρίς μηνιγγίτιδα. Ο σκοπός αυτού του οράματος είναι να εξαλειφθεί η νόσος και οι συνέπειές της, οι οποίες προκαλούν μεγάλο βάρος στην ποιότητα ζωής πολλών από αυτών που έχουν προσβληθεί. Ακόμη μία φορά φαίνεται πόσο σοβαρή είναι η σημασία της πρόληψης, ειδικότερα για τέτοια σοβαρά νοσήματα, όπως η μηνιγγίτιδα Β. Οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους, ώστε να ενημερωθούν και να προγραμματίσουν το ραντεβού για εμβολιασμό το συντομότερο, ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο… και το παιδί τους προστατευμένο.

Παπαδόπουλος Ε. Γεώργιος Παιδίατρος τ. Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε