Επιμέλεια: Θάνος Τσίρος, Γιώργος Παλαιτσάκης, Βάσω Βεγίρη, Γιώργος Χατζηλίδης

Επτά μεταρρυθμίσεις για ένα σύγχρονο κράτος

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 11:30
UPD:17:56
A- A A+

Του Τάκη Θεοδωρικάκου*

Η αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στην οικονομία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πολιτικούς, αλλά και τους πολίτες: Απαιτείται ενότητα και υλοποίηση άμεσα δομικών και εμβληματικών μεταρρυθμίσεων!

Εδώ και δεκαετίες διεξάγονται συζητήσεις περί μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παραμένουν σχέδια επί χάρτου. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, αλλά ούτε και χρήμα για να σπαταληθούν.

*Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι υπουργός Εσωτερικών. 

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά στην εφαρμογή του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Σχεδίου. Υλοποιούμε ήδη δράσεις και μεταρρυθμίσεις με βάση τις αναγκαίες προτεραιότητες σε όλους τους τομείς.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ισχυρή συμβολή σε αυτή την προσπάθεια. Στρατηγική μας ο καινοτόμος μετασχηματισμός του Δημόσιου και η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Στόχος μας ένα αποτελεσματικό κράτος με ψηφιακές υπηρεσίες, ευέλικτη και ορθολογική οργάνωση, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη.

Επιβάλλεται να δημιουργήσουμε ένα κράτος πιο λειτουργικό, λιγότερο σπάταλο, πιο αποτελεσματικό που ως στόχο θα έχει να κάνουμε καλύτερη και πιο απλή τη ζωή των πολιτών.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το υπουργείο Εσωτερικών συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, δουλέψαμε πολύ σκληρά με δημάρχους και περιφερειάρχες. Κάνουμε πράξη ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα έργων, δράσεων και παρεμβάσεων. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» διαθέτει διασφαλισμένους πόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έως το 2023.

Έργα που αφήνουν αποτύπωμα σε κάθε γωνιά και σε κάθε δήμο της χώρας. Έργα που θα γίνουν με διαφάνεια από την Αυτοδιοίκηση, εξαφανίζοντας κάθε πελατειακή και μικροκομματική λογική.

Μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Το κράτος να σέβεται τον πολίτη στην πράξη. Και ο πολίτης να σέβεται το κράτος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί επτά σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αναδιοργάνωση του Δημοσίου με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

1. Ψηφιοποίηση στο ΑΣΕΠ και νέος τρόπος προσλήψεων

Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ. Στόχος μας να προσλαμβάνεται στο Δημόσιο ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Θέλουμε εκείνους που είναι πιο άξιοι, που έχουν πραγματικές ικανότητες και μπορούν να αποδείξουν τη γνώση τους.

Έχουν περάσει 26 χρόνια από την εμβληματική μεταρρύθμιση Πεπονή, όμως, έχουν αλλάξει οι συνθήκες όπως και οι ανάγκες του Δημοσίου. Δεν μπορεί την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης οι προσλήψεις να γίνονται με τα δεδομένα της δεκαετίας του ‘90.

Όσοι επιθυμούν να προσληφθούν θα συμμετέχουν σε πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα γίνεται μια φορά τον χρόνο, πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που θα αντιστοιχούν με την εργασία που θα κάνουν την επομένη της πρόσληψής τους και θα προσλαμβάνονται εκείνοι που θα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις. Είναι μια διαδικασία δίκαιη, αντικειμενική και αξιοκρατική.

Παράλληλα, η ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ θα φέρει επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις, που τώρα ορισμένες φορές καθυστερούν για πολλά έτη. Θα κερδίζουμε χρόνο και οι προσλήψεις θα γίνονται ταχύτερα.

Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί για διαβούλευση με στόχο μέσα στο επόμενο δίμηνο να έλθει στη Βουλή για ψήφιση. Στόχος οι νέες προσλήψεις να γίνουν με το νέο αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα από τις αρχές του 2022.

2. Ρύθμιση για αδήλωτα τετραγωνικά

Πρόκειται για μια «αθόρυβη μεταρρύθμιση», που μια σχέση ενοχής τη μετέτρεψε σε σχέση εμπιστοσύνης. Πριν από οκτώ μήνες δώσαμε σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να επιλύσουν οριστικά μια σημαντική εκκρεμότητα απέναντι στους δήμους, καθώς υπήρχαν ακίνητα δηλωμένα με λιγότερα τετραγωνικά μέτρα προς τους δήμους απ’ ό,τι στο Ε9.

Η ρύθμιση αυτή αγκαλιάστηκε από την κοινωνία. Αν και η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου σχεδόν δυο εκατομμύρια πολίτες έχουν δηλώσει ήδη πάνω από 40 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αποδείχθηκε πως τα αδήλωτα τετραγωνικά δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων απέφυγαν την αναδρομική επιβολή προστίμων πενταετίας, ενώ οι δήμοι θα έχουν μόνιμα επιπλέον ετήσια έσοδα 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα μεταφραστούν είτε σε καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες είτε σε μικρότερα δημοτικά τέλη.

Επιδίωξή μας είναι όλοι να κάνουν χρήση αυτού του μέτρου και να βάλουν τέλος σε αυτή την πολύχρονη εκκρεμότητα, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης κράτους - πολιτών.

3. Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων κράτους, Περιφερειών, Δήμων Δημιουργούμε τη νέα αρχιτεκτονική ευέλικτης και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στην κεντρική διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προχωράμε στην υλοποίηση μιας ρηξικέλευθης μεταρρύθμισης προετοιμάζοντας τον νέο Ενιαίο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

Απλοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπει τέλος στην πολυνομία και στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Η επιτροπή υπό τον καθηγητή Ξ. Κοντιάδη θα παραδώσει το προτεινόμενο σχέδιο στο προσεχές διάστημα.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την Αυτοδιοίκηση με επιπλέον αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

4. Θεσμοθέτηση τηλεργασίας στο Δημόσιο

Η τηλεργασία προέκυψε ως ανάγκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Σύντομα, όμως, θα δημιουργήσουμε την απαραίτητη νομοθεσία για την τηλεργασία στο Δημόσιο, την οποία προετοιμάζουμε με την Expertise France, τη γαλλική τεχνική βοήθεια από την εποχή της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές ώστε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα της εργασίας εξ αποστάσεως. Παράλληλα, όμως, επεξεργαζόμαστε και σχέδιο έκτακτης εφαρμογής για κάθε ενδεχόμενο.

5. Νέο προσοντολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

Προχωράμε στην αναμόρφωση του προσοντολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Από το 2021 θα επικαιροποιηθούν επί της ουσίας τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για όσους επιθυμούν να προσληφθούν. Στόχος να έχουμε ένα Δημόσιο σύγχρονο και με το πλέον άξιο ανθρώπινο δυναμικό.

6. Πλατφόρμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Αυτό που πετύχαμε συμβολίζει την ανάγκη συναινέσεων σε θέματα που αφορούν εθνικά ζητήματα και αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα. Πρόκειται για μια ιστορική μεταρρύθμιση που ύστερα από μισό αιώνα έλυσε ένα τεράστιο θέμα. Καταφέραμε να δώσουμε δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από 288 βουλευτές.

Τώρα, είμαστε τεχνικά έτοιμοι να παρουσιάσουμε την πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό θα μπορούν χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και με πολύ εύκολα ηλεκτρονικά βήματα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Μέσα από αυτή την απλή διαδικασία οι απόδημοι Έλληνες που καλύπτουν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο νόμος, θα μπορούν να ψηφίζουν από τη χώρα που βρίσκονται.

Θα δημιουργηθούν όσα περισσότερα εκλογικά τμήματα είναι δυνατόν σε όλες τις χώρες προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στους Έλληνες που θα δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν.

7. Χορήγηση ιθαγένειας με ταχύτητα και διαφάνεια

Βάζουμε τάξη στο ζήτημα της απονομής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Δεν γίνεται το σύστημα να έχει υποκειμενισμούς και να υπόκειται σε κινδύνους διαφθοράς. Οι πολίτες που θέλουν να γίνουν Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα δύο φορές να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις κύρους, διασφαλισμένες για το αδιάβλητό τους όπου αν αποδεικνύουν καλή γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και των θεσμών μας, θα μπορούν να γίνονται Έλληνες.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν αιτήσεις από το 2011. Το σύστημα θα γίνει δίκαιο, γρήγορο, αντικειμενικό και απολύτως διαφανές, για να μην υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις ούτε για γραφειοκρατία και διαφθορά.

Μέσα από τις μεταρρυθμίσεις δημιουργούμε την Ελλάδα του αύριο. Την Ελλάδα που θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας. Με ένα κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σύμμαχο του πολίτη, υποστηρικτή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που εμπνέει σεβασμό. 

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε