Του Τάσου Τζήκα*
Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας του. Έχει μπροστά του μια τεράστια πρόκληση, την υλοποίηση ενός έργου πνοής, που θα δώσει όχι μόνο στη ΔΕΘ-Helexpo, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή μια εντελώς διαφορετική αναπτυξιακή δυναμική. Η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης με την παράλληλη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, η οποία έχει μπει στις «ράγες» μετά από συστηματική και συνεπή προσπάθεια της εταιρείας σε αρμονική συνεργασία με τους φορείς της πόλης, θα ανεβάσει την εκθεσιακή μας δραστηριότητα σε ένα άλλο επίπεδο.
Φέτος διοργανώνουμε την 84η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ινδία. Δίνουμε έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και στον πολιτισμό. Έχουμε την «ψήφο» εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, αλλά και του κόσμου, που επιστρέφειδυναμικά στη μεγάλη αυτή διοργάνωση.
*Ο Τάσος Τζήκας είναι Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO.
Κάθε χρόνο όμως διαπιστώνουμε την ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για εκσυγχρονισμό των εκθεσιακών μας υποδομών, που έχουν προ πολλού εξαντλήσει τις δυνατότητές τους. Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων εκθέσεων και τη συνολικότερη αναβάθμιση του εκθεσιακού μας προϊόντος βρίσκει συχνά εμπόδια στις γερασμένες εγκαταστάσεις, γεγονός που καθιστά την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου μονόδρομο.
Πλέον βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στον στόχο μας. Η επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να εντάξει κατά τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης στα πέντε εμβληματικά έργα για τη χώρα δίνει άλλη πνοή στις προσπάθειές μας. Έρχεται δε να «χτίσει» πάνω στην προεργασία που έχει γίνει και να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Ήδη έχουμε κάνει πολλά βήματα για την επίτευξη του τελικού μας στόχου. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο βρίσκεται σήμερα υπό επεξεργασία στο Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης, το οποίο και θα το εισηγηθεί στο αρμόδιο Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού. Μετά την έγκριση της μελέτης από το Συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι περιβαλλοντικοί όροι του ΕΧΣ και το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής και όλα μαζί θα αποτελέσουν το Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του ΕΧΣ. Είναι χαρακτηριστικό πως το ΕΧΣ της ΔΕΘ είναι το πρώτο που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο. Ο στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες στο ΥΠΕΝ και να υπογραφεί το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος εντός του 2019.
Παράλληλα όμως γίνεται προετοιμασία και των επόμενων κινήσεών μας προς δύο κατευθύνσεις. Η μία αφορά την ωρίμανση του έργου, με πρώτο σταθμό τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό. Αμέσως μετά θα ανατεθούν οι τεχνικές μελέτες των κτιριακών εγκαταστάσεων. Θα ακολουθήσει η περιβαλλοντική και πολεοδομική αδειοδότηση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η φάση κατασκευής του έργου. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική ωρίμανση του έργου και να έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες εντός του 2021, ώστε από το 2022 να ξεκινήσει η κατασκευή και το 2026 να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Η δεύτερη κατεύθυνση, που είναι και καταλυτικής σημασίας, αφορά την χρηματοδότηση του έργου. Θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια, και θα χρειαστεί κάποια μορφή ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη χρηματοδότηση του έργου, αφού πρώτα διερευνηθούν όλοι οι δυνατοί τρόποι χρηματοδότησης και μελετηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (ΕIB, Πράσινο Ταμείο κ.λπ.).
Από την πρώτη στιγμή αναγνωρίσαμε ως διοίκηση της ΔΕΘHelexpo τον ρόλο που μπορεί να παίξει το εκθεσιακό κέντρο στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και στην ανάδειξη της περιοχής μας ως hub ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Έχουμε ένα γεωστρατηγικό πλεονέκτημα το οποίο δεν πρέπει να χαθεί. Γι’ αυτό και κινηθήκαμε γρήγορα με την πρώτη μελέτη μας που προέκρινε ως μοναδικό βιώσιμο σχέδιο την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης έναντι της μετεγκατάστασης, εξασφαλίζοντας στη συνέχεια την προέγκριση από το ΥΠΕΝ για την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου το Νοέμβριο του 2017. Στη συνέχεια διαμορφώθηκε η χωροταξική πρόταση του σχεδίου ανάπλασης από τους μελετητές και υποβλήθηκε στο ΥΠΕΝ τον Σεπτέμβριο 2018. Η μελέτη παρουσιάσθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού και τον Μάρτιο 2019 αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από μικρή παράταση στις αρχές Μαΐου 2019.
Οραματιζόμαστε μια Θεσσαλονίκη που με εργαλείο το νέο της εκθεσιακό κέντρο θα μπορέσει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό, εκθεσιακό ρόλο στα Βαλκάνια, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε η ανάπλαση είναι ένα έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα στην πόλη, αφού συνδυασμένη με τον εκσυγχρονισμό άλλων υποδομών (αεροδρόμιο, λιμάνι, μετρό) θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή ευκαιρία στην περιοχή.