Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ακύρωσε τη συμμετοχή του στη συνάντηση ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τους υδάτινους δρόμους, που θα διεξαχθεί στις 13 Ιουνίου στην Αθήνα, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της προεδρίας, οι ελληνικές αρχές δεν συμφώνησαν για την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους της ΠΓΔΜ.
Σε ανακοίνωση της προεδρίας της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι ακύρωσε τη συμμετοχή του αυτή διότι «οι ελληνικές αρχές δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την προσγείωση του αεροσκάφους της κυβέρνησης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, με το οποίο ο πρόεδρος επρόκειτο να μεταβεί στην Αθήνα».
Όπως διευκρινίζεται, «οι λόγοι της άρνησης των ελληνικών αρχών να επιτρέψουν την προσγείωση αεροσκάφους με το οποίο ο πρόεδρος της χώρας επρόκειτο να μεταβεί στην Αθήνα, σχετίζονται με την απαγόρευση εμπορικών πτήσεων από τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” πάνω από το ελληνικό έδαφος».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από το γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια προτάθηκαν στον κ. Τσερβένκοφσκι εναλλακτικοί τρόποι να μεταβεί στην Αθήνα, τους οποίους όμως απέρριψε.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι παρατήρησε πως «μια τέτοια ενέργεια αντίκειται στους διεθνείς νόμους και κανόνες και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στις προσπάθειες για κοινές ευρωπαϊκές, δημοκρατικές αξίες».
Τον κ. Τσερβένκοφσκι προσκάλεσαν στη διάσκεψη αυτή στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και ο Γενικός Γραμματέας της UNESCO Κοϊτσίρο Ματσουούρα, ως συνδιοργανωτής.
To YΠΕΞ για την ακύρωση της επίσκεψης
Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, αφού διευκρίνισε ότι πρόκειται για την έκτη σύνοδο μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2005 στην Βάρνα, σημείωσε πως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει μια συγκεκριμένη και γνωστή πολιτική εδώ και πολλά χρόνια σε ό,τι αφορά τις άδειες προσγείωσης αεροσκαφών από την γειτονική χώρα στην Ελλάδα.
« Επειδή η συνάντηση γίνεται σε επίπεδο αρχηγών κρατών,ο αρχηγός του κράτους που φιλοξενεί κάθε φορά την συνάντηση, προσκαλεί και τους ομολόγους του», εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος.
Σε άλλη ερώτηση για το αν η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αποστείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νικητή των εκλογών στη γείτονα, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι η ελληνική θέση δεν έχει αλλάξει από την επομένη των σκοπιανών εκλογών. «Υπάρχει ένα ζήτημα που έχει τεθεί μετ' επιτάσεως από τους διεθνείς οργανισμούς που παρακολούθησαν την διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές και ασφαλείς εκλογές στις περιοχές όπου η διαδικασία διακόπηκε, είτε από επεισόδια -αιματηρά κάποιες φορές - είτε από κραυγαλέες παρατυπίες. Αυτό είναι ένα θέμα που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην γειτονική χώρα και κατόπιν θα τοποθετηθούμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.