Αυτόνομο ρομπότ θα κυνηγά και σκοτώνει αστερίες για να προστατευθεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 00:28
UPD:00:29
flickr
A- A A+

Ένα αυτόνομο ρομπότ- κυνηγός αστεριών είναι σχεδόν έτοιμο να αρχίσει δοκιμές στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία- όπου ένα είδος αγκαθωτού αστερία θεωρείται σημαντική απειλή για τα κοράλλια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το Cotsbot, που διαθέτει ειδικό σύστημα όρασης, είναι σχεδιασμένο να αναζητεί αστερίες και να τους κάνει θανατηφόρα ένεση. Μετά την εξόντωση του μεγαλύτερου όγκου των «εισβολέων» σε μια περιοχή, δύτες θα εισέρχονται επί σκηνής και θα εκκαθαρίζουν τους επιζώντες.

Δοκιμές του ρομπότ έχουν αρχίσει ήδη στο Μόρτον Μπέι του Μπρισμπέιν, με σκοπό τη βελτίωση του συστήματος πλοήγησης, είπε στο BBC ο Μάθιου Ντούνμπαμπιν, ερευνητής του Queensland University of Technology. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν αστερίες του συγκεκριμένου είδους, αλλά μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Cotsbot θα αφεθεί ελεύθερο στον ύφαλο- αναμένεται αυτό να συμβεί κατά τα τέλη του μήνα, για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος εντοπισμού αστεριών (COTS- crown-of-thorns-starfish) μέσω όρασης. Μέσα στους επόμενους πέντε μήνες θα αυξηθεί το επίπεδο αυτονομίας του ρομπότ, ώστε να μπορεί να εντοπίζει και να κάνει ενέσεις μόνο του.

Το τεχνολογικό «πακέτο» περιλαμβάνει δύο τμήματα: το υποβρύχιο ρομπότ και το σύστημα αναγνώρισης εικόνας, που διαθέτει εξελιγμένα χαρακτηριστικά machine learning και έχει «εκπαιδευτεί» πάνω στην αναγνώριση/ εντοπισμό COTS μέσα σε ένα μεγάλο εύρος κοραλλίων, χρησιμοποιώντας χιλιάδες στατικές εικόνες του υφάλου και βίντεο που έχουν τραβηχτεί από δύτες οι οποίοι έχουν επιδοθεί στο κυνήγι των συγκεκριμένων αστεριών.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς