Η επίσκεψη Μπους στη Κίνα, οι αποκαλύψεις για τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης να κατασκευάσει νέους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, οι αντιπαραθέσεις γύρω από τον προτεινόμενο αντι-τρομοκρατικό νόμο και οι κίνδυνοι από τις βόμβες διασποράς που χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ απασχολούν το βρετανικό Τύπο.
Κίνα–ΗΠΑ
«Εκκληση ελευθερίας» του Μπους προς τη Κίνα είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Financial Times. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έθεσε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες» στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων.
Παρατηρεί όμως ότι την ίδια στιγμή που ο κ. Μπους σε μια συμβολική πρωτοβουλία παραβρισκόταν σε θρησκευτική λειτουργία στο Πεκίνο, οι κινεζικές αρχές προχωρούσαν σε μαζικές συλλήψεις ακτιβιστών. Στο κεντρικό τους σχόλιο οι Financial Times, επικροτούν την έμφαση που έδωσε ο κ. Μπους στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η Κίνα πρέπει να κατανοήσει ότι η προθυμία των άλλων κρατών να την αποδεχθούν σαν μια ανερχόμενη δύναμη εξαρτάται από την παράλληλη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφουν οι Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα πάντως σημειώνει ότι η περιοδεία του προέδρου Μπους στην Ασία «αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα της μειωμένης επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στη περιοχή».
Την επόμενη της επίσκεψης του στη Νότιο Κορέα η κυβέρνηση στη Σεούλ ανακοινώνει ότι προτίθεται να αποσύρει το ένα τρίτο των δυνάμεων της από το Ιράκ, σημειώνει η εφημερίδα που αντιπαραθέτει την θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο πολιτικός κόσμος της Νότιας Κορέας στον πρόεδρο τη Κίνας Χου Ζιντάο. «Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλονται από το χάος στο Ιράκ... η Κίνα δείχνει όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη διεθνή σκηνή».
Πυρηνική ενέργεια
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των Times, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, «έχει πεισθεί ότι η κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών αποτελεί την μοναδική λύση για την διασφάλιση των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», γράφουν οι Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Μπλερ θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη κατασκευή των νέων πυρηνικών σταθμών «μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».
Βόμβες διασποράς –Ιράκ
Η Independent, παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδο μια φωτογραφία βόμβας διασποράς. Γράφει ότι χιλιάδες βομβίδια που περιέχουν οι βόμβες διασποράς δεν έχουν εκραγεί και βρίσκονται εκτεθειμένα στο Ιράκ. «Απειλούν να ακρωτηριάσουν και να σκοτώσουν αθώους πολίτες», σημειώνει η Ιndependent. Η εφημερίδα σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ ο βρετανικός στρατός χρησιμοποίησε εκτεταμένα βόμβες διασποράς η χρησιμοποίηση των οποίων θεωρείται από ορισμένες οργανώσεις «παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Η χρήση των βομβών διασποράς – γράφει – έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε ορισμένους βουλευτές που «θα υποβάλουν επερωτήσεις» στο υπουργείο Αμύνης.
Αντι-τρομοκρατικός νόμος
Η Βουλή των Λόρδων απειλεί να «τορπιλίσει» τον αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ γράφει στο πρωτοσέλιδο της η Guardian. Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης «διεμήνυσαν» στη Ντάουνινγκ Στριτ ότι θα «εξετάσουν τις προτάσεις γραμμή προς γραμμή». Η διαφαινόμενη απροθυμία της αντιπολίτευσης να αποδεχθεί ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου έφερε την αντίδραση του κ. Μπλερ. Ο οποίος – σύμφωνα με τη Guardian - προειδοποίησε τη Βουλή των Λόρδων ότι η υπονόμευση του νομοσχεδίου «αψηφά τις επιταγές της κοινής γνώμης».
Το μάθημα της Φυσικής
Το μάθημα της Φυσικής «ίσως να μην διδάσκεται πια στα δημόσια σχολεία» της Βρετανίας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια «λόγω έλλειψης καθηγητών», σημειώνει η Daily Telegraph. Τα τελευταία 15 χρόνια οι μαθητές που επιλέγουν το μάθημα της Φυσικής σημείωσε πτώση κατά 38% κυρίως επειδή οι καθηγητές «δεν γνωρίζουν πολλά για το αντικείμενο τους έτσι ώστε να εκπαιδεύσουν τους μαθητές». Παράλληλα σημειώνει η εφημερίδα υπάρχει και η αντίληψη μεταξύ των μαθητών και των γονέων ότι το μάθημα της Φυσικής είναι δύσκολο και για αυτό πολλοί το αποφεύγουν.
ΠΗΓΗ: BBC