Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Ορόσημο ή παρένθεση;
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2005 10:21
A- A A+

Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος αναρωτιέται εάν η θητεία της ¶νγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία θα περάσει απαρατήρητη ή θα είναι αρχή νέας εποχής για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, οι προκάτοχοι της συντηρητικής πολιτικού σφράγισαν την εποχή τους. «Ο Βίλι Μπραντ εκπροσωπούσε μια νέα πολιτική προς Ανατολάς – την περίφημη Οστπολιτίκ, ο Χέλμουτ Κολ κήρυξε πνευματική και ηθική αναγέννηση, ο κ. Σρέντερ εφήρμοσε το κοινό πρόγραμμα Σοσιαλδημοκρατών Πρασίνων σε ομοσπονδιακό επίπεδο…Με την ¶νγκελα Μέρκελ δεν είναι ξεκάθαρο τι πρεσβεύει» γράφει.

Αλλά προσθέτει: «Παρά ταύτα ίσως μπορέσει να οδηγήσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, εάν επιδείξει το απαιτούμενο κουράγιο… πολλές φορές στο παρελθόν οι ικανότητές της υποτιμήθηκαν και αυτό αποτελεί ευοίωνη ένδειξη».

Στο Μόναχο η Suddeutsche Zeitung, πιστεύει ότι «αν και η Φράου Μέρκελ επιθυμούσε την εξουσία με όλη την τη δύναμη, εντούτοις είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς για ποιο σκοπό θα τη διαχειριστεί».

«Η ανάμνηση της συμπεριφοράς της κατά τη διάρκεια της ιρακινής κρίσης προκαλεί ναυτία. Θα είχε οδηγήσει τη Γερμανία στην αμερικανοκίνητη συμμαχία «των προθύμων» εάν περνούσε από το χέρι της. Η Μέρκελ κατέκτησε την καγκελαρία αλλά όχι και το μέλλον. Δεν δείχνει ικανή να σπείρει χαμόγελα στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών, όπως ο κ. Κολ κατάφερνε» σημειώνει η εφημερίδα.

Η Der Tagesspiegel, σχολιάζει την απόφαση της κ. Μέρκελ να διαλέξει το Παρίσι για την πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό ως καγκελάριος. «Η ¶νγκελα Μέρκελ έχασε την ευκαιρία να κάνει ένα νέο συμβολικό ξεκίνημα. Πηγαίνοντας στο Παρίσι αντί να πάει στη Βαρσοβία ή το Λονδίνο, ενισχύει μια παραδοσιακή και δοκιμασμένη σχέση, η οποία όμως σταδιακά αποβαίνει χωρίς νόημα. Εάν ενδιαφέρεται για ένα νέο ξεκίνημα στον γαλλογερμανικό άξονα η καγκελάριος θα έπρεπε να πάει στο Παρίσι ξανά το 2007, όταν θα εκλεγεί ο διάδοχος του Ζακ Σιράκ.

Σημείο καμπής

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ελπίζει ότι η νίκη της Μέρκελ θα αλλάξει τη Γερμανία «αλλά αυτό που επικρατεί δεν είναι ευφορία». Η έναρξη της θητείας της χαρακτηρίζεται από μέτριες προσδοκίες αλλά «αυτό που περιμένει ο κόσμος από την κ. Μέρκελ είναι να παραμείνει στο αξίωμά της και να καταφέρει το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών μεγεθών… και ποιος ξέρει… ίσως σε μερικούς μήνες πολλοί στο Βερολίνο να παραδεχθούν ότι πάλι την υποτίμησαν, επισημαίνει η εφημερίδα της Βιέννης.

Συναίνεση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

Για τη γαλλική Le Monde, ο γερμανικός μείζων κυβερνητικός συνασπισμός δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί φυσιολογικός, αλλά «λύση ανάγκης λόγω εξαιρετικών περιστάσεων». Αλλά προσθέτει: «Μια τέτοια αταίριαστη συμμαχία δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς στα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας οι τοπικές κυβερνήσεις σχηματίζονται κατά κανόνα με συναινετικές διαδικασίες και με τη συμμετοχή διαφορετικών κομμάτων».

Η παρισινή International Herald Tribune, αναγορεύει τη μείωση της ανεργίας σε λυδία λίθο της νέας κυβέρνησης.

Ενώ για την ισπανική El Pais, η Μέρκελ έχει κάθε λόγο να είναι ευτυχής με την εκλογή της στην καγκελαρία, εάν αναλογιστεί κανείς τον αγώνα που έδωσε μέσα στην ίδια της την παράταξη για να επικρατήσει. «Πάντοτε η ¶νγκελα Μέρκελ άρχιζε τις αναμετρήσεις της σαν «σταχτοπούτα», αντιμέτωπη με άνδρες πολύ πιο έμπειρους και αμείλικτους. Αλλά πάντοτε αιφνιδίαζε τους αντιπάλους της με την επιμονή, την αντοχή και το πείσμα της… προσόντα που θα χρειαστεί πολύ σύντομα για να ξεπεράσει τη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα της».

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή