Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Ευρωμεσογειακή απουσία
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2005 10:04
A- A A+

Η Sueddeutsche Zeitung, του Μονάχου σημειώνει πως η πρώτη Ευρωμεσογειακή σύνοδος κορυφής στη Βαρκελώνη διασώθηκε μόνο μετά από υποχωρήσεις καθώς οι Aραβες ηγέτες δεν προσήλθαν και οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν συμφωνήσουν σε έναν ορισμό της τρομοκρατίας.

Το όραμα της Ευρωπαϊκής Eνωσης για «τη δημιουργία ενός κλοιού ασφαλείας από σχετικά ευημερούσες και όσο το δυνατόν δημοκρατικές και χωρίς βία χώρες», παραμένει μακρινό, λέει η γερμανική εφημερίδα, που όμως σημειώνει πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη Μεσογειακή πολιτική της.

Θα είναι χρήσιμο, λέει η Sueddeutsche Zeitung, αν η Ευρωπαϊκή Eνωση συνδέσει τη βοήθεια, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που δίνει κάθε χρόνο σε αυτές τις χώρες, με την επίτευξη πολιτικής προόδου. «Η άσκηση λίγης πίεσης μπορεί να μην είναι κακό» λέει η εφημερίδα.

Η γαλλική Le Monde, υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της πως «οι Αραβικές χώρες μποϋκοτάρισαν» την ευρωμεσογειακή σύνοδο καθώς οι οκτώ από τις δέκα χώρες που είχαν προσκληθεί απέφυγαν να μεταβούν στη Βαρκελώνη, κάτι, που όπως λέει, «συνιστά ένα σαφές μποϋκοτάζ».

Οι νότιοι γείτονες της Ευρωπαϊκής Eνωσης ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για την ευρωπαϊκή πολιτική, εκτιμά η γαλλική εφημερίδα. «Hθελαν να σημειώσουν το γεγονός πως δεν είναι ικανοποιημένες από τη συνεργασία τους με την Ευρώπη, που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια… Επικρίνουν τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα και τις πολιτικές επιλογές της, που θεωρούνται ανησυχητικές» εξηγεί η Le Monde.

Κλιματολογικές αλλαγές

Η διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, στο Μόντρεαλ, θα πρέπει να διασφαλίσει «μια δραματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» λέει η Der Tagesspiegel του Βερολίνου σημειώνοντας ότι τις πρωτοβουλίες πρέπει να τις πάρουν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, δηλαδή οι αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες.

«Μόνο αν αυτοί που ρυπαίνουν κάνουν κάτι για να σώσουν το κλίμα, θα ετοιμαστούν να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία», λέει η γερμανική εφημερίδα. «Αν δεν γίνει αυτό, θα υπάρξουν περιοχές της Γης που θα είναι ακατοίκητες για τα εγγόνια μας» προειδοποιεί η εφημερίδα.

Η Le Monde λέει πως «η διεύρυνση του πρωτοκόλλου του Κιότο για τα αέρια του θερμοκηπίου είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα». Κι αναφέρεται σε ανοικτή επιστολή του βρετανού επιστήμονα, λόρδου Ρόμπερτ Μέι, που υπογραμμίζει πως οι προσπάθειες της Βρετανίας είναι ανεπαρκείς.

Αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας είναι επικριτικός κυρίως για τις ΗΠΑ, με «ασυνήθιστη σφοδρότητα», όπως παρατηρεί η γαλλική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή