Η χρήση της μουσικής κατά τη διάρκεια επέμβασης δυσκολεύει την επικοινωνία μεταξύ των παρευρισκόμενων γιατρών και νοσηλευτών, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Imperial College του Λονδίνου.
Η επικεφαλής της έρευνας, Σάρον-Μαρί Γουέλντον και οι συνεργάτες της βιντεοσκόπησαν 20 χειρουργικές επεμβάσεις, σε δύο βρετανικά νοσοκομεία σε διάστημα έξι μηνών προκειμένου να μελετήσουν την επικοινωνία των συμμετεχόντων. Στις 16 εξ αυτών είχαν μουσική υπόκρουση, την οποία ζητούσαν οι επικεφαλής χειρουργοί να παίζει.
Οι επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι ανάλογα με τη μουσική που έπαιζε δυσκόλευε η επικοινωνία μεταξύ τους. Για παράδειγμα, όταν ακούγονταν ντραμς και μπάσα οι γιατροί δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν εύκολα. Σε κάποιες περιπτώσεις ο χειρουργός έκανε την ίδια ερώτηση μέχρι και 5 φορές προκειμένου να ακουστεί και να λάβει απαντήσεις.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι με τη μουσική μειώνουν το στρες την ώρα της επέμβασης, όμως η δυσκολία στην επικοινωνία μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή. Αν ο χειρουργός χρειάζεται να επαναλάβει 4-5 φορές την ερώτηση του προς τις νοσηλεύτριες ή να ζητήσει ένα εργαλείο τότε αντί να ενισχύεται η αυτοσυγκέντρωση του χειρουργού, ενισχύεται το άγχος της νοσηλεύτριας που δεν ακούει τις εντολές.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της μελέτης στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Advanced Nursing», πάνω από το 50% των χειρουργικών επεμβάσεων πραγματοποιούνται με μουσική υπόκρουση, αλλά το ποσοστό αυτό δεν είναι ίδιο από χώρα σε χώρα. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 72%.
Σημειώνουν μάλιστα ότι η μουσική υπόκρουση στα χειρουργεία μετρά πάνω από 100 χρόνια όταν ένας πρωτοπόρος χειρουργός στην Αγγλία προσέλαβε μουσικούς για να βοηθούν στη χαλάρωση των αγχωμένων ασθενών μέχρι να δράσει το αναισθητικό που τους χορηγείτο. Με το πέρας του χρόνου όμως παρατήρησαν ότι η μουσική έγινε πιο απαραίτητη στους χειρουργούς παρά στους ασθενείς.
Μέχρι σήμερα δεν είχαν διερευνηθεί οι πιθανές αρνητικές συνέπειες της μουσικής μέσα στα χειρουργεία. Με τη μελέτη αυτή οι επιστήμονες παρατήρησαν πάνω από 5.000 περιστατικά κάποιας ερώτησης και σε κάποιες περιπτώσεις οι νοσηλεύτριες δυσκολεύονταν να ακούσουν τις οδηγίες των χειρουργών. Μάλιστα σε μία περίπτσωη μια νοσηλεύτρια ζήτησε από τον χειρουργό να κλείσει τη μουσική γιατί της ήταν δύσκολο να μετρήσει πόσα μάκτρα είχαν χρησιμοποιηθεί.