Οι δραματικές αλλαγές σε ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Γης δεν είναι μόνο ένα σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας, δείχνει νέα έρευνα.
Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα πάνω στη βλάστηση στην τούνδρα της Αρκτικής αποκάλυψε ότι οι δραματικές αλλαγές στην περιοχή οφείλονται στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Η μελέτη των θάμνων της τούνδρας, οι οποίοι λειτουργούν ως βαρόμετρο του περιβάλλοντος της Αρκτικής, δείχνουν ότι αναπτύσσονται περισσότερο όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές. Η αυξημένη ανάπτυξη των θάμνων, η οποία πηγάζει από την πρόσφατη άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική, θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας πάνω στα οικοσυστήματα τούνδρας αλλά και στον πλανήτη ως σύνολο.
Οι υψηλότεροι θάμνοι εμποδίζουν το χιόνι από το να αντανακλά τη θερμότητα από τον ήλιο πίσω στο διάστημα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις θερμοκρασίες του εδάφους και να μεταβάλουν την ανακύκλωση των θρεπτικών ουσιών και του άνθρακα στο έδαφος, γεγονός που επηρεάζει τη διαδικασία αποσύνθεσης και την ποσότητα του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην υπερθέρμανση του κλίματος τόσο στην Αρκτική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.
Τα είδη θάμνων σε υγρά τοπία στα μέσα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής είναι τα πιο ευαίσθητα στην κλιματική αλλαγή, διαπίστωσε η διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Αυτές οι περιοχές είναι ευάλωτες σε αλλαγές που αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στο παγωμένο έδαφος.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα ανάπτυξης θάμνων σε 37 τοποθεσίες σε εννέα χώρες, και σε βάθος 60 ετών. Τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν στη βελτίωση των μελλοντικών μοντέλων εξέλιξης των οικοσυστημάτων τούνδρας και των επιπτώσεων των αλλαγών τους στο κλίμα του πλανήτη.