Ε.Ε. - Συμφωνία για την αποθήκευση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων (2)

Η Ελλάδα συμφώνησε με την τελική πρόταση της βρετανικής προεδρίας
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2005 20:07
A- A A+

Σε συμβιβαστική συμφωνία επί του θέματος της αποθήκευσης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, προκειμένου να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές για τις ανάγκες ερευνών που αφορούν τρομοκρατικές και άλλες σοβαρές εγκληματικές πράξεις, κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Δικαισύνης της Ε.Ε..

Βάσει της συμφωνίας, οι οργανισμοί τηλεπικοινωνιών των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να κρατούν στα αρχεία τους για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών όλες τις τηλεπικοινωνιακές επαφές που πραγματοποιούνται μέσω αυτών.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, σημείωσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε με την τελική πρόταση της βρετανικής προεδρίας, τόσο επειδή συγκεράζει τις απόψεις των κρατών-μελών με εκείνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και διότι «η σύμπραξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως του κατ’ εξοχήν δημοκρατικά νομιμοποιούμενου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγγυάται τη διαφύλαξη των αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαληγούρας, η Ελλάδα αποδέχεται τις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου, επειδή, συν τοις άλλοις, επαφίεται πια στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους μέλους να ρυθμίσει τα κρίσιμα αυτά θέματα, «σύμφωνα με τη νομική του παράδοση και την ευαισθησία που επιδεικνύει στην επίτευξη του βέλτιστου μείγματος εξυπηρέτησης τόσο του αγαθού της ασφάλειας, όσο και του αγαθού της ελευθερίας». Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ο έλληνας υπουργός, τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν τη διατήρηση των αποθηκευμένων προσωπικών δεδομένων για ένα διάστημα από 6 έως 24 μηνών και ως εκ τούτου, ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων θα προσδιορισθεί, επί της ουσίας, από την ελληνική εθνική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι ένα κράτος μέλος μπορεί να διατηρεί τα δεδομένα πάνω από 24 μήνες.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Παπαληγούρας, η μη δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου, σημαίνει πως το κάθε κράτος-μέλος καλείται να συγκροτήσει έναν κατάλογο σοβαρών εγκληματικών πράξεων, για τις οποίες θα επιτρέπει τη χρήση των δεδομένων που έχουν καταγραφεί. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «η Ελλάδα θα μπορέσει να θεσπίσει με την εθνική νομοθεσία της, αποτελεσματικούς περιορισμούς και εγγυήσεις για τη χρήση των δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών». ¶λλωστε, τόνισε ο Α. Παπαληγούρας, η απόφαση του Συμβουλίου προβλέπει τη διατήρηση όχι του περιεχομένου της όποιας ηλεκτρονικής επικοινωνίας, αλλά αμιγώς και μόνον τη διατήρηση του γεγονότος της πραγματοποίησης της επικοινωνίας.

Ακόμη, ο κ. Παπαληγούρας επισήμανε ότι οι εν λόγω αποφάσεις του Συμβουλίου θα πρέπει να ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο κάθε κράτους μέλους, εντός 18 μηνών για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και εντός 36 μηνών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες μέσω Internet.

Εξάλλου, ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της απόφασης, όπως τόνισε ο έλληνας υπουργός, είναι το μεγάλο κόστος που επωμίζονται οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών από τη διατήρηση των δεδομένων. Το ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος θα το αποφασίσει το κάθε κράτος-μέλος, μόνο του.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την απόφαση-πλαίσιο για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Συγκέντρωσης Αποδεικτικών Στοιχείων, ο υπουργός της Δικαιοσύνης επανέλαβε στο Συμβούλιο ότι «η Ελλάδα επιθυμεί την επικύρωση από δικαστική αρχή του Εντάλματος Αποδεικτικών Στοιχείων σε κάθε περίπτωση που αυτό δεν έχει εκδοθεί από τέτοια αρχή». «Μόνον με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλισθεί η ελεγχόμενη χρήση του νέου νομικού μέσου», παρατήρησε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή