Βολές Παλαιοκρασσά κατά της ηγεσίας του ΥΠΑΝ

Έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσής του - Επίθεση κατά Νέζη
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2005 12:55
UPD:14:40

A- A A+

Την ελπίδα ότι η παραίτησή του σηματοδοτήσει την ένταση του αγώνα κατά της διαπλοκής, εξέφρασε ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιάννης Παλαιοκρασσάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς διευκρίνισε ότι η παραίτησή του –δεδομένου ότι δεν αποτελεί δική του απόφαση- δεν σημαίνει καμία αλλαγή στάσης απέναντι στη μεγάλη παράταξη –όπως είπε- της Νέας Δημοκρατίας, ούτε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο οποίος όπως τόνισε, εξακολουθεί να ηγείται του αγώνα κατά της διαπλοκής που επί είκοσι χρόνια έφερε τη χώρα ουραγό της Ευρώπης.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωήν διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Νέζη, αλλά και του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα. Κατηγόρησε τον κ. Νέζη για μεθοδεύσεις σε αναθέσεις έργων και έλλειψη προγράμματος και τον υπουργό Ανάπτυξης επειδή διατήρησε τον συγκεκριμένο σύμβουλο στη θέση του πολύ μετά το τέλος των Ολυμπιακών. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στα αιτήματά του για τον κ. Νέζη η απάντηση της ηγεσίας του ΥΠΑΝ ήταν : «η απομάκρυνση αναβάλλεται για το προσεχές μέλλον, που δεν ερχόταν ποτέ».

Ο Δημήτρης Σιούφας εξώθησε τον Πρωθυπουργό να με διώξει, υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα ο πρώην υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε ως «τελικό δείγμα συμβιβασμού με τη διαπλοκή την επιλογή του κ. Μιζάν στη θέση του γενικού διευθυντή παραγωγής της Επιχείρησης». Δεν μπορεί να τοποθετείται γενικός διευθυντής ένα πρόσωπο υπό κατηγορία, που δεν έχει καμία προϋπηρεσία σε σταθμό παραγωγής, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσής του και πραξικοπηματικό αποκλεισμό του από την επιλογή των γενικών διευθυντών καθώς επίσης και για 143 διευθυντές και τομεάρχες της ΔΕΗ όλων των παρατάξεων που, όπως είπε, είναι στο «ψυγείο» επειδή τόλμησαν να αντιδράσουν στη διαπλοκή.

Όσον αφορά τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Παλαιοκρασσάς σημείωσε πως στο σημείο που αναφερόταν σε υψηλά πολιτικά στελέχη, εννοούσε ότι ενέχονται στον πόλεμο που γινόταν εναντίον του και όχι σε πράξεις διαπλοκής.

Ερωτηθείς εξάλλου, σχετικά με τη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου την περασμένη εβδομάδα ότι η διαπλοκή στην οποία αναφερόταν αφορούσε το παρελθόν, ο κ. Παλαιοκρασσάς διευκρίνισε ότι πράγματι είχε συνεννοηθεί με τον κ. Ρουσόπουλο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η διαπλοκή έπαψε με την αλλαγή της κυβέρνησης. «Η διαπλοκή έχει βαθιές ρίζες και συνεχίζεται», παρατήρησε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για τον ενικό που χρησιμοποίησε στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο κ. Παλαιοκρασσάς, αφού εξέφρασε την έκπληξή του, διευκρίνισε ότι το ύφος της επιστολής ήταν όπως αυτό με το οποίο συνηθίζει να απευθύνεται στον κ. Καραμανλή, λόγω της συχνής συνεργασίας τους και της διαφοράς ηλικίας, ενώ τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να φανεί προσβλητικός.

Επίσης όπως είπε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκος Στεφάνου του έστειλε εξώδικο, καλώντας τον να αποσαφηνίσει τα όσα υπονοούμενα έχει αφήσει εναντίον του.

Όσον αφορά την επιχείρηση ο κ. Παλαιοκρασσάς υποστήριξε ότι το εννεάμηνο του 2005 η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με 136,9 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης τιμών πετρελαίου και 69 εκατ. ευρώ για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Όπως είπε, χωρίς τα παραπάνω η ΔΕΗ θα είχε αύξηση κερδών στο εννεάμηνο. Η επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, τόνισε, θα είχε αποφευχθεί εάν το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εγκρίνει αύξηση των τιμών για την κάλυψη του κόστους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή