Προ σημαντικών αποφάσεων και ενός ιδιότυπου ξεκαθαρίσματος λογαριασμών βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή του οποίου καλείται να αποφανθεί για τις συλλογικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν το προσεχές διάστημα.
Τις εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έδωσε σαφώς το στίγμα του για τις προθέσεις του έναντι των αντιρρησιών -κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας- κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».
Μεταξύ άλλων ζήτησε να παραδώσουν την έδρα τους όσοι βουλευτές δεν στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και εξέφρασε τον φόβο ότι η στάση που τηρείται από μερίδα στελεχών είναι στο πλαίσιο αποφάσεων που είχαν ληφθεί από πριν, με στόχο να υπάρξει ρήξη στο κόμμα.
Ακόμη, ο κ. Τσίπρας άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, αν η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πρόσθεσε πως «αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το κόμμα».
Υπενθυμίζεται ότι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την Τρίτη, η Αριστερή Πλατφόρμα πρότεινε την σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι το συνέδριο πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, αφού ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα δανεισμού, εναλλακτικά προτείνει και τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος.
Εισερχόμενα στο Σινέ Κεραμεικός, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κ.Ε., πολλά ήταν τα στελέχη που τόνισαν ότι πρέπει να επικρατήσει κλίμα ενότητας, ενώ δεν έλειψαν και τα «καρφιά» προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Πάντως, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης εμφανίστηκε ξεκάθαρος ως προς την πρόθεσή του να κάνει κάθε προσπάθεια ώστε «να απεγκλωβιστεί το ταχύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια, να μην υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και να επανέλθει στη ρότα των προεκλογικών δεσμεύσεων».
Ο κ. Στρατούλης είπε ότι θα συζητηθούν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τα ζητήματα των ημερών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα είναι μια πολύ καλή συζήτηση και συνεδρίαση».
«Έχει σημασία να αποφασίσουμε αν μια πλειοψηφική άποψη κάποιοι είναι διατεθειμένοι να την ακολουθήσουν ως κοινή συνισταμένη ή αν θα πάρουν διαφορετικό δρόμο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Όπως είπε, στόχος είναι να πεισθούν όλοι ότι το κόμμα πρέπει να ακολουθήσει μια ενιαία πορεία.
Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές στον ίδιο χώρο, υπέρ και κατά του ευρώ, οι οποίες -πρόσθεσε- φάνηκε ότι δεν μπορούν να συμπορευτούν σε κυβερνητικό επίπεδο.
Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο, στην παρούσα φάση το κόμμα πρέπει να αφήσει να κυλήσουν τα ζητήματα της συμφωνίας και να λύσει τα δικά του θέματα αμέσως μετά.
Ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος αναφέρθηκε στους συντρόφους του που «κινούνται από ιδεολογικά κίνητρα και έχουν ευθύνη για την κακή κατάσταση στο κόμμα, επειδή αρνούνται να ακολουθήσουν την ηγεσία στον νέο κύκλο νεοφιλελεύθερης ενδεχόμενα μετάλλαξης».
Παράλληλα, έριξε και καρφιά για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που στη χθεσινή του συνέντευξη στο Κόκκινο έδειξε την πόρτα της εξόδου στους διαφωνούντες, σημειώνοντας πως «διαγραφές και εξαναγκασμός βουλευτών να παραδώσουν την έδρα δεν συνάδει με το ήθος της Αριστεράς και την κουλτούρα της».
Ο κ. Μητρόπουλος συνέστησε «και στις δυο πλευρές σύνεση, συνεννόηση και ενότητα για να μην κάνουμε άλλο κακό στον λαό μας». Όπως είπε, τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με πνεύμα συνεννόησης.
Η ενότητα δεν μπορεί παρα να είναι μονόδρομος, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και πρόσθεσε ότι «διλήμματα που ευνοούν διασπαστικές λογικές, μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους».
Η κ. Καββαδία παραδέχθηκε ότι ηττήθηκε η στρατηγική που ακολουθήθηκε και τόνισε πως όλα πρέπει να συζητηθούν. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της διενέργειας έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη.
«Μια ενότητα μπορεί να είναι μόνο πάνω σε εθελοντική βάση», τόνισε ο Γιώργος Βαρεμένος και αναφερόμενος ουσιαστικά στους διαφωνούντες, σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε όλοι ειλικρινείς μεταξύ μας. Δεν αρκεί να λέμε μόνο ναι ή όχι, πρέπει να αρθρώνεις μία πρόταση, να λες ποια είναι η διέξοδος, είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βαρεμένος δήλωσε πως αναγκαίο θα ήταν να μην υπάρχει καν το ρήγμα, πρόσθεσε όμως ότι ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Όπως ανέφερε, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει, καθώς υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν έχουν συμφιλιωθεί μετην ίδεα ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, ότι η κουβέντα περί Grexit πρέπει να τελειώσει.