Δύο από τις σημαντικότερες παραμέτρους των ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου ΟΤΕ είναι η στήριξη του τομέα της εκπαίδευσης αλλά και η έμπρακτη στήριξη στις τοπικές κοινωνίες.
Ο ΟΤΕ και η COSMOTE υλοποιούν και στηρίζουν προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης «τεχνολογικών» δεξιοτήτων, τόσο για τους νέους, όσο και για άτομα όλων των ηλικιών με απώτερο στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την κατάρτιση των νέων.
Παράλληλα, στηρίζεται τόσο η Ακαδημαϊκή Κοινότητα όσο και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μέσω δράσεων για την παροχή στήριξης σε επίπεδο έρευνας, τη σύνδεσή τους με την επιχειρηματική αγορά, την προσέλκυση ταλέντων και την παροχή υποτροφιών.
Επιπλέον, με επίκεντρο την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, ο ΟΤΕ υλοποιεί ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, για παιδιά όλων των ηλικιών, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον θεσμό των Υποτροφιών που συμπλήρωσε 13 χρόνια υλοποίησής του, το 2014. Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά δόθηκαν 20 Υποτροφίες και απονεμήθηκαν 30 Τιμητικές Διακρίσεις σε 50 νέους και νέες, λαμβάνοντας σημαντική βοήθεια για τις σπουδές τους, συνολικής αξίας 374.360 ευρώ.
Ειδικότερα, εντός του 2014, απονεμήθηκαν σε πρωτοετείς φοιτητές για την εισαγωγή τους σε Ιδρύματα Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, 20 Υποτροφίες ύψους 15.280 ευρώ και 30 Τιμητικές Διακρίσεις ύψους 2.292 ευρώ η καθεμία.
Από το 2002, που θεσπίστηκε το πρόγραμμα των Υποτροφιών, έχουν απονεμηθεί συνολικά 166 υποτροφίες και 313 Τιμητικές Διακρίσεις, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 2,94 εκατ. ευρώ. Το 2014, πάνω από 1.500 φοιτητές εκδήλωσαν ενδιαφέρον και, τελικά, πάνω από 1.000 φοιτητές υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής.
Παράλληλα, ο ΟΤΕ και η COSMOTE συνέχισαν να συνεισφέρουν στον τεχνολογικό εξοπλισμό σχολείων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, μέσω του «Προγράμματος Επαναδιάθεσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών». Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες έχουν διαθέσει 125 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλο τεχνολογικό εξοπλισμό, τα τελευταία δύο χρόνια.
Πέρα από την κοινωνική συνεισφορά, η συγκεκριμένη δράση συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς οι υπολογιστές που διατίθενται επαναχρησιμοποιούνται από τους φορείς που τους λαμβάνουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται η χρήση των πρώτων υλών και η δημιουργία ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Πέρα από τον τομέα της εκπαίδευσης, ο ΟΤΕ και η COSMOTE συνεισφέρουν και για την βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών σε όλη τη χώρα, μέσω μιας σειράς σχετικών προγραμμάτων.
Η προσέγγιση των δύο εταιρειών είναι διττή: από τη μια πλευρά προσπαθούν να ανταποκρίνονται στα αιτήματα τοπικών κοινωνιών και από την άλλη, ως πρωταρχική τους ευθύνη, θεωρούν την προστασία των τοπικών κοινωνιών από κάθε αρνητικό αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει η δραστηριότητά τους, κυρίως όσον αφορά σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Επίσης, ο ΟΤΕ και η COSMOTE διοργανώνουν και υλοποιούν σεμινάρια κατάρτισης για θέματα κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, καθώς και για το ρόλο των τηλεπικοινωνιών στη σύγχρονη εποχή. Τα σεμινάρια αυτά, απευθύνονται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές, συλλόγους, τοπικές κοινωνίες και δήμους. Μέχρι στιγμής, πάνω από 5.530 κάτοικοι 30 πόλεων σε όλη την Ελλάδα, έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια αυτά.
Τέλος, το 2014, ο ΟΤΕ και η COSMOTE στάθηκαν στο πλευρό των πληγέντων από το σεισμό, στις περιοχές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών των συνδρομητών τους για επικοινωνία.
[Χορηγούμενο άρθρο]