Πράσινη Βίβλο για την προώθηση του υγιεινού διαιτολογίου και της σωματικής άσκησης εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με την Πράσινη αυτή Βίβλο αρχίζει η δημόσια διαβούλευση για τους τρόπους μείωσης των επιπέδων παχυσαρκίας και καταπολέμησης των χρόνιων παθήσεων που οφείλονται στην παχυσαρκία στην ΕΕ. Η Πράσινη Βίβλος καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις απόψεις τους σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία που θα προσδώσουν ευρωπαϊκή διάσταση στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας ώστε να μπορεί να συμπληρώσει, να στηρίξει και να συντονίσει τα ισχύοντα εθνικά μέτρα. Περίπου 14 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, από τους οποίους 3 εκατομμύρια είναι παιδιά. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται στο άμεσο μέλλον. Η Πράσινη Βίβλος καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις ενέργειες που μπορούν να αναληφθούν σε όλους τους τομείς και σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα και να ενθαρρυνθούν οι ευρωπαίοι να ακολουθήσουν πιο υγιεινά πρότυπα ζωής.
Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή κύριος Μάρκος Κυπριανού δήλωσε: «Η αύξηση της παχυσαρκίας αποτελεί πρόβλημα με ευρωπαϊκές διαστάσεις και εάν πραγματικά επιθυμούμε να συγκρατήσουμε και να ανατρέψουμε αυτή την τάση πρέπει να ακολουθήσουμε μία συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότερα από 400.000 παιδιά γίνονται υπέρβαρα κάθε χρόνο και οι σημερινοί υπέρβαροι έφηβοι είναι τα αυριανά θύματα καρδιακών προσβολών ή διαβήτη. Η Πράσινη Βίβλος της Επιτροπής στοχεύει να ενθαρρύνει τη διεξαγωγή συζητήσεων για την προώθηση του υγιεινού διαιτολογίου και της σωματικής άσκησης, ώστε οι ορθές πρακτικές να διαδοθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια συντονισμένη προσέγγιση, εκτός από τα οφέλη στην υγεία και την εξοικονόμηση πόρων που θα επιφέρει χάρη στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, θα αποτρέψει επίσης την εμφάνιση ενός μωσαϊκού μη συντονισμένων εθνικών μέτρων διασφαλίζοντας κατά τον τρόπο αυτό την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.»
Το πρόβλημα της παχυσαρκίας
Τα επίπεδα παχυσαρκίας αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, αφού, σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ ,το 27% των ανδρών και το 38% των γυναικών θεωρούνται υπέρβαροι. Ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών αυξάνεται επίσης με γρήγορους ρυθμούς, και προς το παρόν αυξάνεται κατά 400.000 το χρόνο. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, της υπέρτασης, της εγκεφαλικής συμφόρησης και ορισμένων ειδών καρκίνου.
Η κακή διατροφή και η ανεπαρκής σωματική άσκηση συγκαταλέγονται μεταξύ των πρωταρχικών αιτίων θανάτου στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, και εκτιμάται ότι οι ασθένειες που οφείλονται στην παχυσαρκία αντιστοιχούν στο 7% των συνολικών δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην ΕΕ.
Αναζήτηση λύσεων
Η Πράσινη Βίβλος αναγνωρίζει ότι η επιδημική έξαρση της παχυσαρκίας στην ΕΕ οφείλεται σε διάφορους λόγους και ότι κατά συνέπεια η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί μία πολυεπίπεδη προσέγγιση. Η Πράσινη Βίβλος αποτελεί τη βάση για τη διεξαγωγή αναλυτικής διαβούλευσης με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να συγκεντρωθούν απόψεις και στοιχεία που θα προσδώσουν ευρωπαϊκή διάσταση στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας ώστε να μπορεί να συμπληρώσει, να στηρίξει και να συντονίσει τα ισχύοντα εθνικά μέτρα.
Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται στη Βίβλο περιλαμβάνονται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να ενταχθεί αποτελεσματικά η προώθηση υγιεινότερων τρόπων ζωής και σε άλλους τομείς πολιτικής της ΕΕ, η συνεισφορά του νέου προγράμματος της Επιτροπής για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η αυτορύθμιση στη βιομηχανία τροφίμων και διαφήμισης. Οι ερωτώμενοι καλούνται να εκθέσουν τις απόψεις τους για τους τρόπους με τους οποίους νομίζουν ότι μπορεί να βελτιωθεί η ενημέρωση, η επικοινωνία και η εκπαίδευση στον εν λόγω τομέα καθώς και για τις ενέργειες που μπορούν να αναληφθούν και σε ποιο επίπεδο, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση υγιεινότερων διαιτολογίων σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Η Πράσινη Βίβλος εξετάζει, επίσης, το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι υπηρεσίες υγείας για την προώθηση υγιεινότερου διαιτολογίου και περισσότερης σωματικής άσκησης, τους τρόπους καλύτερης στοχοθέτησης της έρευνας καθώς και τους τρόπους καλύτερης προσαρμογής του αστικού σχεδιασμού και του σχεδιασμού των μεταφορών ώστε να διευκολύνεται και να καθίσταται ασφαλέστερη η σωματική άσκηση.