«Ουδείς μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση. Πιεζόμαστε, αλλά μία κυβέρνηση έχει δικαίωμα να συνομολογεί, να συμβιβάζεται, πλην όμως δεν υπάρχει κανείς, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί, ούτε οι βουλευτές που να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το δεύτερο προαπαιτούμενο νομοσχέδιο. Χαιρετίζω την ανάληψη της ιδιοκτησίας του πρώτου μνημονίου της Αριστεράς, απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συζήτηση, ύστερα από πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων θα συνεχιστεί έως τις 3 το πρωί.
Παράλληλα η Ν.Δ. και το Ποτάμι κάλεσαν την κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής με αφορμή την επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. «Η ελεύθερη έκφραση καθενός μας δεν μπορεί να τεθεί σε αιρεσιμότητα», απάντησε ο Ν. Βούτσης σημειώνοντας πως «ο καθένας κρίνεται υπό το βάρος της ιστορίας». «Ως κυβέρνηση τηρούμε τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, ακόμη και σε οριακές καταστάσεις και διαδικασίες για τις οποίες μπορεί να είχαμε ή και να έχουμε στο μέλλον επιφυλάξεις», πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
«Λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας που αποδέχεται την διαδικασία», σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Στην απάντησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά να ενημερώσω τους ομολόγους του, παραδέχθηκε η Ζ. Κωνσταντοπούλου και διευκρίνισε ότι «οι απόψεις μου, όπως και οι δικές του, δεν είναι προσωπικές, αλλά διατυπώνονται στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων μας».
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην επιστολή της Προέδρου της Βουλής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό με την οποία ισχυρίζεται ότι δεν τηρείται το Σύνταγμα με την διαδικασία που ακολουθείται και με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Αυτά τα πράγματα είναι απολύτως πρωτοφανή και δεν προσιδιάζουν ούτε σε κράτος δικαίου ούτε σε κανένα κράτος. Δύο τινά μπορούν να συμβούν: ή η Πρόεδρος να ανακαλέσει ή η κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής», είπε ο Ν. Δένδιας λέγοντας ότι η καταγγελία της Ζ. Κωνσταντοπούλου «δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως ιδιορρυθμία της Προέδρου ή ως έκφραση προσωπικής γνώμης».
«Στην ομιλία σας στην συνεδρίαση των Επιτροπών είπατε ότι δεν θα νομιμοποιήσετε τις σχετικές διαδικασίες. Εννοούσατε ότι θα το κάνετε με την ψήφο σας ή έχετε κάποιο άλλο σκοπό; Δεν μας είπατε», είπε απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος καλώντας την κυβέρνηση να πάρει θέση. «Αποδοκιμάζεται, σφυροκοπείται η νομοθετική της πρωτοβουλία από την Πρόεδρο της Βουλής. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση, τώρα, πριν την έναρξη της συζήτησης».
«Να μην παραφράζετε, να μην παραποιείτε αυτά που λέω. Αυτοί που σφυροκοπούνται είναι εκείνοι που επισπεύδουν την ασφυξία του λαού», του απάντησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου και συνέστησε στον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: «Μην προσπαθείτε εις μάτην στον δημόσιο λόγο να πυροδοτείτε εντάσεις που πολύ θα επιθυμούσατε».
«Ο Α. Λοβέρδος επιμένει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου να αναφέρεται σε όσα λέω και να σχολιάζει τις θέσεις μου, αφού τις διαστρέφει ακόμη και αφού τις έχω διορθώσει», σχολίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και κάλεσε στην ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. «Το γεγονός ότι σε ένα κείμενο με 1.00 άρθρα θεωρώ ότι 2 είναι προβληματικά δεν σημαίνει ότι αναιρώ την εμπιστοσύνη μου», πρόσθεσε.
Έκκληση για «μεγαλύτερη δημοκρατική προσήνεια και κατανόηση των δύσκολων καταστάσεων υπό τις οποίες διατελεί η πατρίδα μας», απηύθυνε ο Ν. Φίλης. «Όλοι μας να τεθούμε πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και να αναλάβουμε την εθνική ευθύνη. Προϋπόθεση η ψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η ευκολία μίας μικροκομματικού τύπου αντιπαράθεσης μεταξύ μας», υπογράμμισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «και εμείς θα θέλαμε να υπάρχει μία πιο απλόχερη συζήτηση. Όμως κανείς δεν ν μπορεί να ξεπεράσει την συμφωνία που έχει συνομολογήσει». Σημείωσε δε πως η Βουλή θα μπορούσε να συνεδριάσει από την Τρίτη αφού το νομοσχέδιο κατατέθηκε από την Δευτέρα. «Η απάντηση είναι απλή, δεν θα μπορούσε κανείς να διαβάσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου μέχρι την Τρίτη», του απάντησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.
«Υπάρχει δυσαρμονία στις σχέσεις της κυβέρνησης και της Προέδρου της Βουλής», εκτίμησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. «Η επιστολή σας, πολύ περισσότερο αν την αποστείλετε και στο εξωτερικό, αποτελεί πρόταση μομφή κατά της κυβέρνησης. Και δεν είναι δυνατόν να κάνει η κυβέρνηση ότι δεν καταλαβαίνει. περιμένω από την κυβέρνηση να πάρει θέση», πρόσθεσε.
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
«Δεν επιτρέπω σε κανένα να με παρερμηνεύει», απάντησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου. «Η επιστολή μου δεν είναι πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Είναι σε αυτούς που απεργάζονται την κατάργηση της Δημοκρατίας στη χώρα και σε εκείνους που τους επικουρούν από διάφορες θέσεις», τόνισε.
Ο Κ. Μητσοτάκης της ζήτησε «να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη μιλώντας για προτάσεις μομφής», καθώς αυτό είναι ένα δικαίωμα που μπορούν να το ασκήσουν οι Βουλευτές ανά πάσα ώρα. Η Πρόεδρος της Βουλής του απάντησε ότι επί 6 μήνες επισείει το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής, χωρίς όμως να το κάνει.
«Αισθάνομαι υπερήφανος που συμμετέχω σε ένα Κοινοβούλιο από μεγαλοφυΐες που μπόρεσαν να διαβάσουν 977 σελίδες μέσα σε λίγες ώρες», δήλωσε ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής πρότεινε κατά πλειοψηφία την συζήτηση έως τις 3 π.μ. Συγκεκριμένα 11 μέλη ψήφισαν έως τις 3 το πρωί, 6 μέλη ψήφισαν η συζήτηση να συνεχιστεί το πρωί της Πέμπτης, 2 μέλη δήλωσαν παρών, ενώ υπήρξε και 1 αποχή. Το ΚΚΕ δήλωσε παρών, διαφωνώντας και με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ ζήτησε την διεξαγωγή ψηφοφορίας στην Ολομέλεια για το κατεπείγον. Η πλειοψηφία της Ολομέλειας αποφάσισε υπέρ της διαδικασίας του κατεπείγοντος.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία η Ζ. Κωνσταντοπούλου παρέδωσε την έδρα της Προέδρου στον Αντιπρόεδρο Αλ. Μητρόπουλο.
newsroom naftemporiki.gr