Πρότυπο ανάδειξης και προστασίας της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς και καλή πρακτική σε διεθνές επίπεδο χαρακτήρισαν οι ειδικοί επιστήμονες καθώς και διευθυντές και στελέχη γεωπάρκων από όλο τον κόσμο το νέο θαλάσσιο πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης.
Το νέο πάρκο παρουσιάστηκε στα πλαίσια ειδικών ενημερωτικών ημερίδων που οργανώθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε ειδικούς επιστήμονες, διευθυντές και στελέχη γεωπάρκων οι οποίοι ασχολούνται με θέματα ανάδειξης φυσικών μνημείων και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης γεωτουρισμού και τουρισμού υπαίθρου.
Στη δυτική ακτή εμφανίζονται εκατοντάδες απολιθωμένοι κορμοί ηλικίας 20.000.000 ετών....
Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι για τις επισκέψεις χρησιμοποιήθηκε πειραματικά το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα που έχει προμηθευτεί το Μουσείο και αξιολογήθηκαν οι δυνατότητές του για την ανάπτυξη και λειτουργία του θαλάσσιου πάρκου. Με τον τρόπο αυτό οι ημερίδες αποτέλεσαν και την γενική πρόβα ενόψει της έναρξης λειτουργίας του πάρκου με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων τις προσεχείς ημέρες.
Στις ενημερωτικές ημερίδες συμμετείχαν διευθυντές και στελέχη που προέρχονται από παράκτια και νησιωτικά γεωπάρκα - όπως η διευθύντρια του γεωπάρκου Lanzarote από την Ισπανία, ο διευθυντής του γεωπάρκου Satun από την Ταϊλάνδη, στελέχη των γεωπάρκων Beigua από την Ιταλία και Arouca από την Πορτογαλία, ο επιστημονικός υπεύθυνος του γεωπάρκου El Hierro από την Ισπανία, που αναπτύσσουν ανάλογες δραστηριότητες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Επίσης, ειδικοί επιστήμονες και στελέχη από την Unesco και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων προερχόμενοι από 13 χώρες από όλο τον κόσμο: ΗΠΑ, Κίνα, Ταϊλάνδη, Βέλγιο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τσεχία, Κύπρο και Ελλάδα που συμμετείχαν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων. Τέλος, ο Πρύτανης και αντιπροσωπεία από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου - CUGB.
Σημειώνεται, ότι το Πανεπιστήμιο υποστηρίζει επιστημονικά την δημιουργία και ανάπτυξη πολλών γεωπάρκων της Κίνας μεταξύ των οποίων και το γεωπάρκο του Hong Kong που αναπτύσσει επίσης δραστηριότητες θαλάσσιας περιήγησης με ειδικά σκάφη στους παράκτιους γεωτόπους.
Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της νησίδας Νησιώπη και ενημερώθηκαν από τον Καθηγητή Ν. Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου. Περιηγήθηκαν αρχικά στη θαλάσσια περιοχή του πάρκου της Νησιώπης ακολουθώντας τις θαλάσσιες διαδρομές που έχει σχεδιάσει το Μουσείο και οι οποίες στόχο έχουν τη γνωριμία των επισκεπτών με τους παράκτιους γεωτόπους και το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους.
naftemporiki.gr