Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σερβική Δημοκρατία (συστατική ομόσπονδη δημοκρατία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) θα έχει σοβαρά επακόλουθα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, προειδοποίησε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Ένα δημοψήφισμα θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό», είπε η κ. Μογκερίνι, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ε.Ε., τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι και οι 28 υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών εξέφρασαν ανησυχία για την πρόθεση του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, να διοργανώσει δημοψήφισμα για τη δικαιοδοσία των κρατικών δικαστικών θεσμών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στη σερβοβοσνιακή οντότητα.
«Παρατηρώ ότι η ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος δεν έχει ακόμη καθοριστεί, κάτι που αφήνει περιθώρια επανεξέτασης της απόφασης για τη διενέργειά του», ανέφερε η κ. Μογκερίνι.
Την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επέκριναν νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ και της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς.
Ο κ. Λάιτσακ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι απαράδεκτο από νομική και ηθική άποψη και η κ. Πούσιτς είπε ότι η διεξαγωγή θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης του Ντέιτον και του Συντάγματος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.
Ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ήδη από το 2014 είχε ασκήσει κριτική στην ιδέα διενέργειας δημοψηφίσματος στη σερβοβοσνιακή οντότητα της Βοσνίας.
Το δημοψήφισμα δεν συμβαδίζει με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασικός στόχος πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και η εφαρμογή της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Η έτερη οντότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, πέραν της Σερβικής Δημοκρατίας, είναι η Ομοσπονδία της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης, γνωστότερη ως Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία.