Κριτική Παπανδρέου στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 18:06
A- A A+

Κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική και την παρουσία της στο διεθνή χώρο, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε προς τιμήν του η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών.

Όπως παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση Καραμανλή δεν αξιοποίησε τη δυναμική που είχε αναπτύξει η χώρα και την ξεχωριστή παρουσία της στην ΝΑ Ευρώπη και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως υπήρξαν πολλές ευκαιρίες για την επίλυση του προβλήματος, με πρώτη αυτή στη Λουκέρνη, την οποία δεν αξιοποίησε η ελληνική διπλωματία και στη συνέχεια με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου 2004 και στις 3 Οκτωβρίου 2005.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ανέμενε έναν Οδικό Χάρτη για την Τουρκία με συγκεκριμένους στόχους, άξονες και χρονοδιαγράμματα, αλλά κάτι τέτοιο δεν το έκανε η ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να υπάρχει αοριστία και το ενδεχόμενο ταλαντεύσεων και εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είτε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, είτε σε αυτό της Κύπρου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ -συνέχισε ο κ. Παπανδρέου- έχασε μια πολύ σημαντική ευκαιρία για επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και προώθησης του Κυπριακού και για αυτό φέρει τεράστια ευθύνη.

Σε ερώτηση σε σχέση με το μέλλον της αναζήτησης λύσης του Κυπριακού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να υπάρξει διαδικασία που να στηριχθεί σε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ (μεταξύ των οποίων και το Σχέδιο Ανάν) και των κεκτημένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Χωρίς πρωτοβουλίες θα πηγαίνουμε από κρίση σε κρίση και από πρόβλημα σε πρόβλημα και θα επιβαρύνεται η δυνατότητα επίλυσης», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εξάλλου, ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο, το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα, την αναμενόμενη εκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσόβου, σημειώνοντας πως περίμενε μεγαλύτερη εγρήγορση από την ελληνική διπλωματία για θέματα της γειτονιάς μας που, όπως είπε, θα επηρεάσουν αποφασιστικά το μέλλον. Όπως επισήμανε η λύση στο ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να είναι συμφωνημένη και όχι επιβαλλόμενη για να είναι και βιώσιμη. Τα σύνορα πρέπει να γίνουν σεβαστά τόνισε, επισημαίνοντας ότι η διαρκής αλλαγή τους δημιουργεί αναταραχές και οδηγεί σε νέες συγκρούσεις και στο φαινόμενο του ντόμινο.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τσαρλς Ρις, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι θα περίμενε οι δηλώσεις, ιδίως ενός αμερικανού πρέσβη, να λαμβάνουν υπόψη τους τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού και την Ιστορία. «Προωθήσαμε τις φιλικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ορισμένες δηλώσεις μπορούν να παρεξηγηθούν ως παρεμβάσεις και ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται παρεμβάσεις», σχολίασε ο κ. Παπανδρέου.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση μπαίνει στη μάχη αποδυναμωμένη και έχοντας ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα, όπως την απογραφή, το «βασικό μέτοχο» και την έλλειψη πρωτοβουλιών και με τη θέση που διατυπώνουν οι υπουργοί της «κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή