Με επιτυχία εκτοξεύτηκε στο Διάστημα το διαστημικό σκάφος Arkyd 3 Reflight (A3R) της Planetary Resources- μίας από τις πρωτοπόρες εταιρείες στον χώρο του «asteroid mining», δηλαδή της εξόρυξης πρώτων υλών από αστεροειδείς.
Ο μικρός δορυφόρος εκτοξεύτηκε με επιτυχία από τη θυρίδα Kibo του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και άρχισε την, διαρκείας 90 ημερών, αποστολή του.
Στην ουσία πρόκειται για ένα σκάφος επίδειξης, που θα δοκιμάσει κάποιες βασικές τεχνολογίες- περιλαμβανομένων avionics, συστήματα ελέγχου και λογισμικού- που η εταιρεία θα ενσωματώσει σε μελλοντικά διαστημόπλοια τα οποία θα αναζητήσουν πλούσιους σε πρώτες ύλες αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα.
WWW.PLANETARYRESOURCES.COM
To A3R είχε σταλεί στον ISS με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της αποστολής ανεφοδιασμού CRS-6. «Η φιλοσοφία μας είναι να δοκιμάζουμε συχνά, και αν είναι δυνατόν, να δοκιμάζουμε στο Διάστημα.
Το Α3R είναι το πιο εξελιγμένο, και συνάμα οικονομικό/ αποδοτικό, διαστημόπλοιο επίδειξης/ δοκιμών που φτιάχτηκε ποτέ.
Καινοτομούμε σε κάθε επιπεδο, από τον σχεδιασμό ως την εκτόξευση» λέει ο Κρις Λιουΐκι, πρόεδρος και επικεφαλής μηχανικός της Planetary Resources.
Από πλευράς του, ο Πίτερ Διαμαντής (M.D), συνιδρυτής και συν-πρόεδρος της εταιρείας, ανέφερε ότι η επιτυχής εκτόξευση του A3R είναι σημαντικό ορόσημο για την Planetary Resources, καθώς «ανοίγουμε ένα μονοπάτι προς την εκμετάλλευση πλούσιων σε πόρους αστεροειδών.
Η ομάδα μας αναπτύσσει την τεχνολογία που θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να δημιουργήσει μία οικονομία εκτός Γης, η οποία θα αλλάξει θεμελιωδώ τον τρόπο που ζούμε στον πλανήτη μας».
Μόλις το Α3R ολοκληρώσει την αποστολή του, οι τεχνολογίες που δοκιμάστηκαν θα ενσωματωθούν στη σειρά εξερευνητικών διαστημοπλοίων Arkyd.
Το επόμενο σκάφος επίδειξης, Arkyd-6 (A6) αναμένεται να εκτοξευθεί αργότερα μέσα στο έτος, δοκιμάζοντας την επόμενη γενιά συστημάτων, καθώς και ειδικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση πόρων.
Το Α6 θα «στοχεύσει» κυρίως στη δοκιμή τεχνολογιών για μετρήσεις πόρων σε αστεροειδείς πλούσιους σε νερό, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και σε συγκεκριμένες περιοχές στον πλανήτη μας πριν αποσταλεί σε δορυφόρους κοντά στη Γη, σε μελλοντικές αποστολές.