Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη μελών της ένοπλης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προέλασε βαθύτερα μέσα στην πόλη Ζαμπάντανι, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψή της από τους αντάρτες, σύμφωνα με πηγές στις ένοπλες δυνάμεις και στους αντάρτες.
Ο έλεγχος της πόλης, η οποία βρίσκεται περίπου 45 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού, θεωρείται κρίσιμος για την εδραίωση του ελέγχου της κυβέρνησης στις περιοχές οι οποίες συνδέουν τη Συρία με τον Λίβανο. Η πόλη Ζαμπάντανι, άλλοτε δημοφιλές θέρετρο, βρίσκεται στον κυριότερο αυτοκινητόδρομο ο οποίος συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό.
Μαχητές της Χεζμπολάχ και μονάδες του συριακού στρατού, με τη βοήθεια διαφόρων ενισχύσεων, προέλασαν κι έφθασαν κοντά στο κέντρο της Ζαμπάντανι βοηθούμενοι από πυρά βαρέος πυροβολικού και με την υποστήριξη της αεροπορίας, η οποία σφυροκόπησε θέσεις των ανταρτών.
Μαγνητοσκοπημένες εικόνες τις οποίες δημοσιοποίησε ο συριακός στρατός απεικονίζουν μονάδες του στην καρδιά της νοτιοανατολικής συνοικίας Σουλτάνι, όπου επικεντρώνονται οι οδομαχίες. Αντάρτες ανέφεραν ότι περίπου 500 οικογένειες βρίσκονται ακόμη μέσα στη Ζαμπάντανι και έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια, αλλά η υπόλοιπη πόλη έχει εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κατοίκους της.
Εάν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ καταλάβουν την πόλη, θα πρόκειται για μια νίκη στρατηγικής σημασίας για τη Δαμασκό. Ο στρατός μάχεται σε πολλαπλά μέτωπα εναντίον διαφόρων οργανώσεων ανταρτών και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Σε περίπτωση νίκης των δυνάμεων που μάχονται υπέρ του κ. Άσαντ θα εξασφαλιστεί επιπλέον ένας διάδρομος ώστε η Χεζμπολάχ να μεταφέρει άνδρες, όπλα και πυρομαχικά. Ο ρόλος της οργάνωσης στη Συρία αυξάνεται διαρκώς μετά το ξέσπασμα της σύρραξης το 2011.
Αντάρτες είπαν ότι έχασαν έδαφος σε τμήματα της πόλης τις τελευταίες ημέρες αλλά έχουν αποκρούσει τις προσπάθειες του στρατού να προχωρήσει κι άλλο στο προπύργιό τους.
«Εξασφάλισαν πλέον αυτό που θέλουν, αν προελάσουν περισσότερο αυτό θα είναι πολύ δαπανηρό γι' αυτούς σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών», είπε στο πρακτορείο Reuters τηλεφωνικά ο Αμπού Άμπντου, στέλεχος της οργάνωσης Άχραρ Aλ Σαμ.
Περίπου 1.500 ως 2.000 μαχητές ισλαμιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων της Άχραρ Aλ Σαμ και του Μετώπου Aλ Νούσρα, βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, μάχονται στο πλευρό ντόπιων ανταρτών.