Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σήμερα ελήφθη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτόδικων Αθηνών, Δ. Παπαγγελόπουλου, για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από την Ασφάλεια Αττικής σχετικά με την απαγωγή και ανάκριση επτά Πακιστανών, που έμεναν στην Αθήνα. Αντίθετα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνιζαν σήμερα ότι η παραγγελία του κ. Παπαγγελόπουλου στην Ασφάλεια διαβιβάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2005.
Η απαγωγή και ανάκριση, σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, Τζάβεντ Ασλάμ, έγινε στις 15 Ιουλίου 2005, λίγες μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση της Αλ Κάιντα στο Λονδίνο (7 Ιουλίου 2005). Σύμφωνα με τους απαχθέντες, η ανάκριση είχε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και με το αν έχουν συγγενικά τους πρόσωπα στην βρετανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2005 άγνωστοι, που δήλωσαν ότι είναι αστυνομικοί, εισέβαλαν στην επί της οδού Τέλλου στα Πετράλωνα κατοικία έξι Πακιστανών και ενός μουσουλμάνου από το Κασμίρ. Στην μηνυτήρια αναφορά δεν αναφέρονται τα ονόματα των επτά αλλοδαπών. Χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, χωρίς ένταλμα και αφού τους έδεσαν τα μάτια με μαντήλια, τους οδήγησαν σε άγνωστο μέρος, αφού πρώτα ερεύνησαν τον χώρο.
Δύο μέρες αργότερα, όπως αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά, οι πέντε από τους απαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι γύρω από την Ομόνοια, αφού τους είχαν δέσει τα μάτια με μαντήλια και τους είχαν απειλήσει να μην βγάλουν τα μαντήλια πριν περάσουν πέντε λεπτά. Μετά από λίγες μέρες, αφέθηκαν ελεύθεροι και οι άλλοι δύο.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επισήμανε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά ούτε υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία για το γεγονός. Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι στην αρμοδιότητά του υπάγεται μόνο το κομμάτι της πορείας της μήνυσης του Ασλάμ.
Στο μεταξύ, ο δικηγόρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Φρ. Ραγκούσης, κατέθεσε αναφορά στην Βουλή, με την οποία ζητάει από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης να ελέγξουν και να αξιολογήσουν τα καταγγελλόμενα και να απαντήσουν γιατί δεν έχει προχωρήσει η διαταχθείσα προκαταρκτική εξέταση.
Η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία «Ισχυρισμοί μέσων ενημέρωσης για την κράτηση ατόμων στην Ελλάδα είναι ζήτημα των ελληνικών αρχών. Η καθιερωμένη πολιτική της κυβέρνησης της Αυτού Μεγαλειότητος είναι να μη σχολιάζει ούτε να αναμιγνύεται σε φημολογίες των μέσων ενημέρωσης για υποτιθέμενες επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου όσο απίθανες κι αν αυτές - όπως στην προκειμένη περίπτωση».
O Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε ως «ανοησία» τις πληροφορίες.
Ο κ. Στρο, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων είπε ότι «κανείς Βρετανός αξιωματούχος δεν έχει λάβει μέρος στην φημολογούμενη κακή μεταχείριση υπόπτων στην Ελλάδα».