Αιχμές ότι υπάρχουν ορισμένα κράτη - μέλη που δεν συμπεριφέρονται ως κρατη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκφράζοντας την άποψη ότι «καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να επηρεαστεί η γνώμη του ελληνικού λαού».
Μετά τη συνάτνηση με τον Βέλγο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντιντιέ Ρέιντερς, στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσανατολισμένη στη σχέση της κράτους μέλους εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Επισήμανε ότι «η θέση μας στην ΕΕ είναι μία θέση προτάσεων και υπεράσπισης της Δημοκρατίας», ενώ σχετικά με το δημοψήφισμα σημείωσε ότι η ΕΕ «επιδεικνύοντας τη δημοκρατική της αντίληψη δέχτηκε πάντα τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στους κόλπους της και προχώρησε σε νέες διαδικασίες διαπραγμάτευσης».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «εμείς παραμένουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» και ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης, να βαδίσουμε στη βάση των κανόνων της ΕΕ και των αναγκών του λαού μας σε μία βιώσιμη λύση».
Παράλληλα ευχαρίστησε το Βέλγιο για τη θέση του διότι πάντα επέδειξε βαθιά ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε κάθε χώρα που την είχε ανάγκη, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Ρέιντερς στη Αθήνα, μέσα από την οποία μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, όπως είπε, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών κυρίως μετά από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από βελγικής πλευράς στον ενεργειακό τομέα.
Το υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε, παρά τις δυσκολίες της κρίσης είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να ανταποκρίνεται σταθερά στα καθήκοντά του, καθώς η εξωτερική πολιτική οφείλει να συμβάλει στη σταθερότητα της χώρας, να είναι συνεκτική και ενεργητική, διασφαλίζοντας φίλους και συμμάχους.
Αντικείμενο συζήτησης ήταν επίσης, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, τα Βαλκάνια, η Ρωσία και η Ουκρανία, ενώ εκφράστηκαν οι κοινές ανησυχίες για τα ζητήματα της μετανάστευσης.
Σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις για τα Βαλκάνια ο Βέλγος υπΕξ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ΜΟΕ τόσο ως προς τη πΓΔΜ, όσο και προς την Τουρκία για το Κυπριακό και την εξεύρεση λύσης.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση στις θέσεις των δύο χωρών στο θέμα της Ρωσίας, επισήμανε ότι χρειάζονται κάποια άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα χρειάζονται και μακροπρόθεσμα μέτρα, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίες και οι επαφές με τη Ρωσία, ώστε να μπορούν να συζητηθούν σοβαρά ζητήματα, όπως της Συρίας, του Ιράκ, των πυρηνικών του Ιράν, καθώς και το θέμα της ενέργειας.
Στο ενεργειακό εξέφρασε την ικανοποίηση του που οι προτάσεις βελγικών εταιρειών είναι ευπρόσδεκτες στην Ελλάδα και υπάρχουν δυνατότητες να συμμετάσχουν σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, ενώ σημείωσε ότι το Βέλγιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την ανάγκη κάθετων αξόνων προμήθειας ενέργειας.
Σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Ρέιντερς τόνισε τη σημασία του προβλήματος του ασύλου των προσφύγων και αποσαφήνισε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να παίξει τον ρόλο της, να προσφέρει περισσότερα από αυτά που έχει ζητήσει η Κομισιόν, επισημαίνοντας, όμως, ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με μία υποχρεωτική διάταξη, ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα στην ΕΕ και να γίνουν περισσότερα στην ευρύτερη προσέγγιση των μεταναστών που δεν είναι μόνο θέμα προσφύγων.
Σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα, ο Βέλγος υπΕξ είπε ότι πρόκειται για μία εσωτερική υπόθεση της ΕΕ, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Ως υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν, όπως είπε, είχε διατυπώσει την άποψη ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να υπάρξει πραγματική πρόοδος, εφόσον όμως διαπιστωθεί βελτίωση στο δημοσιονομικό τομέα και τα θέματα ανταγωνιστικότητας.
Ο κ. Ρέιντερς σχετικά με το δημοψήφισμα αρνήθηκε να εκφράσει άποψη και να εμπλακεί, όπως είπε, σε μια εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι από την επόμενη Δευτέρα «θα πρέπει να προωθηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα έχουν διάρκεια και θα είναι σε ένα νέο πεδίο».
«Είμαι βέβαιος» πρόσθεσε «ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν καλά, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι κομμάτι των ευρωπαϊκών θεσμών».
Ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξέφρασε την άποψη ότι «καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να επηρεαστεί η γνώμη του ελληνικού λαού» και σημείωσε ότι «υπάρχουν ορισμένα κράτη-μέλη που δε συμπεριφέρονται ως κράτη-μέλη της κοινής τύχης που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση»
«Νομίζω ότι πρέπει να κατανοηθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται σε αδύνατη κατάσταση στα οικονομικά της, αλλά δεν έχει χάσει ούτε μια σπιθαμή από τα δικαιώματά της στην ΕΕ» είπε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να δραματοποιείται η κατάσταση από την άποψη των σχέσεων των θεσμών, καθώς και τη Δευτέρα θα είμαστε και θα πρέπει να ζήσουμε μαζί και να κουβεντιάσουμε μαζί, τονίζοντας ότι «την Κυριακή δεν θα γίνει σεισμός, αλλά ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα, κάτι που είναι φυσιολογικό στην ΕΕ, με βάση και τις ίδιες τις συνθήκες της ΕΕ».
«Όλοι» πρόσθεσε «πρέπει να εγγυηθούμε τη δημοκρατική συνέχεια και τον δημοκρατικό διάλογο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας».
Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «η Ελλάδα και με Ναι και με Όχι θα έχει δυσκολίες, διότι έχουμε ένα δράμα πέντε ετών, απλώς τώρα γίνεται η διαπίστωσή του», εκφράζοντας την άποψη ότι «αυτό που δεν πρέπει να κερδίσει είναι ο φόβος» και υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε νηφαλιότητα, ηρεμία, να σκεφτούμε με καθαρό κεφάλι αν θέλουμε να συνεχίσει ο αργός θάνατος που ισχύει εδώ και 5 χρόνια».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά τη γνώμη του «η Ευρώπη έχει τη δημοκρατική ικανότητα να αντιληφθεί τη θέληση ενός λαού μετά από ένα δημοψήφισμα», εξηγώντας ότι «ασφαλώς θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις, που δεν θα γίνουν σε 24 ώρες, αλλά χωρίς κατηγορίες και στερεότυπα».
«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, διότι δεν συμφέρει κανένα στην Ευρώπη και στον κόσμο να υπάρξει αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα και να προστεθεί στην αποσταθεροποίηση της περιοχής», επισήμανε, εκφράζοντας την πεποίθηση «ότι θα βρούμε άμεση λύση με τη ρευστότητα, και θα συμφωνήσουμε μετά από διαπραγμάτευση τις νέες προγραμματικές θέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές».
Πηγή: ΑΜΠΕ