Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπλερ στην τοπική αυτοδιοίκηση και την αστυνόμευση αλλά και η 30χρονη πλέον νομοθεσία για εξίσωση των δύο φύλων απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.
Στη Guardian διαβάζουμε ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί σχεδιάζουν την πλέον ρηξικέλευθη στα χρονικά αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει προτάσεις για τη δημιουργία δημοτικών διαμερισμάτων κατά τα πρότυπα των γαλλικών συμβουλίων σε κάθε γειτονιά, την αλλαγή του χάρτη της χώρας με την κατάργηση των παραδοσιακών κομητειών και την απονομή μεγαλυτέρων οικονομικών εξουσιών στις δημοτικές αρχές των πόλεων.
Ο υφυπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλώνει στην εφημερίδα ότι θα δώσει περισσότερες εξουσίες και κονδύλια στους δήμους, εάν αυτοί με τη σειρά τους είναι έτοιμοι να μοιραστούν τμήμα των αρμοδιοτήτων τους με τα δημοτικά τους διαμερίσματα.
Ανησυχίες για δρακόντειες εξουσίες
Η Daily Telegraph κρούει πρωτοσέλιδα τον κώδωνα του κινδύνου για την προγραμματιζόμενη αύξηση του νομικού οπλοστασίου των αστυνομικών αρχών. «Τώρα πλέον μπορεί να συλληφθείτε για οποιοδήποτε αδίκημα» είναι ο κύριος τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας, που αναφέρει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει δρακόντειες εξουσίες στην αστυνομία, η οποία θα μπορεί πλέον να συλλαμβάνει πολίτες ακόμα και για πταίσματα, όταν παραδείγματος χάριν κάποιος πετάξει σκουπίδια στο δρόμο ή όταν αρνείται να φορέσει ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο.
Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά και πρόκειται για τεράστια αύξηση των εξουσιών της αστυνομίας, η οποία μέχρι τώρα είχε το δικαίωμα να προβεί σε σύλληψη μόνο όταν υπήρχαν υποψίες για τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα μέτρα έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από νομικούς κύκλους και οργανώσεις προάσπισης των ατομικών ελευθεριών, καθώς εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε αστυνομικού ποιόν θα συλλάβει, και υπό ποιές προϋποθέσεις, αρκεί να θεωρεί ο ίδιος τη σύλληψη απαραίτητη.
Και η Telegraph, υπενθυμίζει ότι οι ενισχυμένες αντιτρομοκρατικές εξουσίες της αστυνομίας έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με λανθασμένο τρόπο, φέρνοντας το παράδειγμα ηλικιωμένου διαδηλωτή που συνελήφθη μέσα στο συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, επειδή αποδοκίμασε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο Ιράκ.
«Η θέση της γυναίκας»
Με αυτόν το χαρακτηριστικό τίτλο, η Independent αφιερώνει το κύριο θέμα στη συμπλήρωση 30 ετών από τότε που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία η νομοθεσία για την εξίσωση των δύο φύλων.
«Σαν σήμερα στις 29 Δεκεμβρίου του 1975, οι φεμινίστριες πανηγύριζαν για την θέσπιση του Νόμου περί Ίσης Αμοιβής και του Νόμου Κατά των Διακρίσεων των Γυναικών.Τί έχει αλλάξει μέσα στα τριάντα τελευταία χρόνια;» αναρωτιέται η εφημερίδα, σπεύδοντας να δώσει παραδείγματα βελτίωσης.
«Το 1975 η διαφορά στις αμοιβές πλήρους απασχόλησης ήταν 29% υπέρ του ισχυρού φύλου. Τώρα οι άνδρες εξακολουθούν να παίρνουν 17% περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες για την ίδια δουλειά». «Στην Ανώτατη Εκπαίδευση το 1975 οι γυναίκες αποτελούσαν το 33% των φοιτητών. Τώρα όμως αποτελούν το 56%» επισημαίνει η εφημερίδα.
Παράλληλα όμως η Ιndependent, φέρνει και παραδείγματα που οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μισές από τις εργαζόμενες δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, ενώ ακόμα και σήμερα 30.000 γυναίκες χάνουν τη δουλειά τους μόλις ανακοινώσουν την εγκυμοσύνη τους.
ΠΗΓΗ: BBC