Eν μέσω ψυχρού κλίματος μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και με πολύμηνη καθυστέρηση δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων, η οποία παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως δεν επιφύλαξε για τη φαρμακοβιομηχανία δυσάρεστες εκπλήξεις - βλέπε διαγραφές φαρμάκων.
Ειδικότερα, χθες από το υπουργείο Υγείας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων μέσω της οποίας θα εισαχθούν στο σύστημα αποζημίωσης και τα περίπου 35 νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουν πάρει τιμή ήδη από πέρυσι και κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Η σημασία της λίστας για τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και τους ασθενείς είναι πολύ σημαντική, καθώς μέσω αυτής δίνεται άμεση πρόσβαση σε νέες θεραπείες.
Σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση των δύο καταλόγων της θετικής λίστας που αναρτήθηκαν, περιλαμβάνονται τα νέα καινοτόμα φάρμακα, καθώς και περίπου 200 νέα γενόσημα.
Ο δε ένας από τους δύο καταλόγους αφορά τα ονομαζόμενα ακριβά φάρμακα που ανήκουν στον κατάλογο του Ν.3816 και για τα οποία ναι μεν δίνεται πλέον η δυνατότητα να συνταγογραφούνται, όμως αυτό θα γίνεται με «φειδώ» και μέσα από ειδικές διαδικασίες προκειμένου να μην ξεφύγει και η φαρμακευτική δαπάνη.
Μέχρι σήμερα η διαβούλευση
Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει προθεσμία για διαβούλευση και τυχόν παρατηρήσεις από τις φαρμακευτικές μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι φαρμακευτικές εταιρείες μελετώντας τα μακροσκελή αρχεία δεν αναμένεται να διατυπώσουν ιδιαίτερες ενστάσεις καθώς δεν έχουν διαπιστωθεί λάθη άξια λόγου.
Ενα σημαντικό ερωτηματικό για τις επιχειρήσεις, πέραν της ένταξης στη λίστα των νέων τους φαρμάκων, είναι αν από τον κατάλογο με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται αφαιρέθηκαν προϊόντα τους.
Αυτές τις παρατηρήσεις θα επεξεργαστούν στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες και αφού συντάξουν την τελική Θετική Λίστα θα λάβει τις απαραίτητες υπογραφές και θα πάρει τον δρόμο για την Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Αφού δημοσιευθεί το ΦΕΚ, μετά θα τη λάβει η ΗΔΙΚΑ και θα την εντάξει στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να μπορούν να τα λάβουν οι ασθενείς. Το πότε όμως θα ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία παραμένει ασαφές.
Αλλωστε, μένει να διευκρινιστεί ο ρόλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ στο σύστημα αποζημίωσης των φαρμακευτικών προϊόντων από την πολιτεία.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ της Διεύθυνσης Φαρμάκων του υπουργείου και της Επιτροπής της Θετικής Λίστας έχουν κοπεί, με τις δύο πλευρές να αρκούνται στα απολύτως απαραίτητα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί και η καθυστέρηση στην έκδοση της λίστας, για την οποία η Επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει εδώ και αρκετό καιρό.