Δυο χρόνια μετά την πρώτη παράσταση της «Ιλιάδας» στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο του 2013, η παράσταση συνεχίζει το ταξίδι της, αυτή τη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σιμπίου, στην κεντρική Ρουμανία.
Το Σιμπίου φιλοξενεί την «Ιλιάδα» του Ομήρου της ομάδας του Στάθη Λιβαθινού στην μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη για μία παράσταση στις 21 Ιουνίου, κλείνοντας έτσι το φετινό Φεστιβάλ. Η παράσταση ως τώρα έχει ταξιδέψει στο Άμστερνταμ (Εθνικό Θέατρο), τη Μέριδα (Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου), την Κύπρο (Κύπρια), τη Μαδρίτη (Εθνικό Θέατρο), το Μόντρεαλ (CINARS) και το Σαντιάγο (Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου).
Ο σκηνικός μαραθώνιος του Στάθη Λιβαθινού, που παρουσίασε για πρώτη φορά στο σύγχρονο θέατρο ολόκληρη την «Ιλιάδα» του Ομήρου, έργο κλασικό και αντιπροσωπευτικό του περίφημου αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, δραματουργικά επεξεργασμένο, αντιμετωπίζεται με σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά.
ELINA GIOUNANLI
Έργο ασύγκριτης λογοτεχνικής δύναμης
Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τί σημαίνει ηρωισμός; Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς την επερχόμενη απώλεια; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Μεγάλα ερωτήματα από ένα μυθικό έπος, χωρίς νικητές και ηττημένους.
Αποτελώντας τη συνομιλία δύο γενεών - του αψύ και θυμωμένου ήρωα Αχιλλέα και του σοφού πατέρα Πριάμου, μέσα από την οποία διερευνάται το πώς δυο γενιές μπορούν να συμφιλιωθούν, έστω και για λίγο, καταλήγοντας στο ότι η οργή, η αγανάκτηση και ο θυμός είναι ένα μοντέλο ύπαρξης, καταδικασμένο να τελειώσει στην κατανόηση και τη συγχώρεση -, το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού Κύκλου είναι ένα έργο ασύγκριτης λογοτεχνικής δυναμικής. Είναι η απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.
ELINA GIOUNANLI
Σαν σημερινοί ραψωδοί
Αυτή η δύναμη και η αισθητική του ωριμότητα μαγνητίζει εδώ και χρόνια τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό, ο οποίος προχώρησε σε αυτό το εγχείρημα, πάνω στη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, για να παρουσιάσει τις 24 ραψωδίες της συγκλονιστικής «Ιλιάδας» σε αυτήν την παράσταση, από την οποία αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα.
Με μία απόλυτα σύγχρονη θεματική προσέγγιση, 15 ηθοποιοί ανεβαίνουν στη θεατρική σκηνή, για να αφηγηθούν σαν σημερινοί ραψωδοί την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών, μετατρέποντας το συνταρακτικό ομηρικό κείμενο σε σκληρές, αλλά και τρυφερές ποιητικές εικόνες.
ELINA GIOUNANLI
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης, σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός, σκηνική διασκευή και επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Έλσα Αδριανού, µε τη συνεργασία των ηθοποιών της παράστασης, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική σύνθεση - σχεδιασμός ήχου: Λάµπρος Πηγούνης, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, κινησιολογική προετοιμασία και πολεμικές τέχνες: Σι Μιαο Τζιε (μάχιμος μοναχός Σαολίν), επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet, βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα. Ερμηνεύουν: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήµελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου. Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης. Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Σιμπίου (Sibiu International Theatre Festival) πραγματοποιείται φέτος για 22η χρονιά στην Ρουμανία, φιλοξενώντας παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής σε 60 θέατρα της πόλης. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ηθοποιού Constantin Chiriac και θεωρείται το τρίτο πιο σημαντικό ευρωπαϊκό Φεστιβάλ μετά από του Εδιμβούργου και της Αβινιόν, αφού φιλοξενεί περισσότερες από 300 παραστάσεις και καλλιτεχνικές δράσεις.
ELINA GIOUNANLI
Κάθε χρόνο προσελκύει περίπου 600.000 θεατές, ενώ συμμετέχουν καλλιτέχνες που προέρχονται από 50 και πλέον χώρες. Παράλληλα με το Φεστιβάλ, διοργανώνεται το «Sibiu Performing Arts Market», στο οποίο δίνεται η δυνατότητα σε καλλιτέχνες και ομάδες να προβάλουν τη δουλειά τους σε καλλιτεχνικούς διευθυντές Φεστιβάλ, θεάτρων και καλλιτεχνικών οργανισμών. [email protected]