Σύσκεψη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) θα πραγατμοποιηθεί στις 17:00, προκειμένου να συζητηθεί η διαχείριση του προβλήματος με το τοξικό νέφος που έχει προκαλέσει η φωτιά η οποία καίει για τέταρτη ημέρα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων.
Νωρίτερα στον χώρο μετέβησαν ειδικοί επιστήμονες από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, από τον Δημόκριτο, από το Αστεροσκοπείο και Επιθεωρητές Περιβάλλοντος από το ΥΠΑΠΕΝ, προκειμένου να προβούν σε μετρήσεις ρύπων και τοξικών ουσιών.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Greenpeace και Δίκτυο Μεσόγειος SOS τονίζουν την επικινδυνότητα των ουσιών που έχουν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα και ζητούν να διερευνηθεί το θέμα της ασφάλειας και της πυρασφάλειας αυτών των μονάδων.
Σημειώνουν δε ότι είναι η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στην Αττική τα τελευταία δυο χρόνια και θέτουν το θέμα της σχέσης των Ρομά με την ανακύκλωση, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει πλέον να ασκήσει μια αποτελεσματική πολιτική όσον αφορά στην ένταξη αυτών των ανθρώπων στα επίσημα δίκτυα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.» Δ. Λαζόπουλος έκανε πριν από ένα μήνα χρήση του άρθρου 89, με αποτέλεσμα στις 12 Μαΐου 2015 να απολυθούν οι τελευταίοι (από τους εκατοντάδες) 16 εργαζόμενοι και να παραμείνουν ελάχιστοι για τη φύλαξη –κυρίως- των εγκαταστάσεων.
Ο δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Πέτρος Κωνστατίνου δήλωσε στο ΑΜΠΕ πως ο κ. Λαζόπουλος απασχολούσε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών. «Δυστυχώς αφέθηκε να καταστραφεί κάτω από μυστηριώδης συνθήκες ένα καθετοποιημένης λειτουργίας εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο θα έπρεπε να περάσει στο Δημόσιο και στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να συνεχίσει να απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων», πρόσθεσε.
Ο ίδιος είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με 30 ακόμη εργαζόμενους του εργοστασίου, όταν με τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ είχαν παρακινήσει τους απλήρωτους επί 8μήνο μόνιμους και συμβασιούχους εργάτες να προβούν σε επίσχεση εργασίας. «Ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική» λέει ο κ. Κωνσταντίνου. «Ένα μεγαθήριο σε έκταση 25 στρεμμάτων με όλες τις σύγχρονες υποδομές λειτουργίας και ασφαλείας. Το 2008 το εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκτοτε λειτουργούσε υπό άψογες συνθήκες. Είναι απορίας άξιον πώς εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι εκείνη την ημέρα η ισχύς του ανέμου ήταν 7 μποφόρ», συνέχισε.
Το εργοστάσιο είχε κάποια στιγμή απασχολήσει μέχρι και 500 εργαζόμενους. Απορροφούσε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά των δήμων και μεγάλων εταιρειών και μέσα από διαδικασίες επανεπιλογής-επεξεργασίας-επανάκτησης παρήγαγε νέα υλικά προς πώληση. Το τελευταίο διάστημα απασχολούσε περίπου 100 εργαζόμενους, τους οποίους είχε απλήρωτους για έναν χρόνο με συνολική οφειλή περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ. Οφειλές είχε και προς τους δήμους, τις επιχειρήσεις-πελάτες του, αλλά και το κράτος.
«Όλες αυτές τις ημέρες που φλέγεται η επιχείρηση του, ο κ. Λαζόπουλος είναι εξαφανισμένος. Όμως όλοι εμείς θα υποστούμε τις περιβαλλοντικές συνέπειες», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εργαζομένων Γενικής Ανακύκλωσης Α.Ε., σε ανακοίνωσή της, ζητά να διαλευκανθούν πλήρως από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία τα αίτια της πυρκαγιάς. «Διεκδικούμε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι που κατέστρεψαν μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα και έπνιξαν με τους τοξικούς καπνούς της πυρκαγιάς όλο το λεκανοπέδιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Διεκδικούν, ακόμη, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και ζητούν να περάσει «στα χέρια του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων η επιχείρηση».
Πηγή: ΑΜΠΕ